Pátek, 29. března 2024

Český geolog našel v Řecku kost pravěkého slona lesního

Český geolog našel v Řecku kost pravěkého slona lesního
Unikátní nález se podařil olomouckému geologovi Rostislavu Morávkovi. Při loňském pravidelném přírodovědeckém výzkumu v Řecku objevil v písku na pláži obrovskou kost pravěkého slona lesního.

Téměř metr dlouhá kost ležela zavátá pískem na pobřeží Amvrakijského zálivu v severozápadním Řecku. „Chodil jsem na pláž už dva dny před nálezem a pořád jsem se díval na ten zvláštní kámen, který na mě jakoby pomrkával. Třetí den mi to nedalo a po prohlédnutí jsem zjistil, že to strukturou určitě kámen není a objev byl na světě. Podle našich odhadů se jedná o horní část přední končetiny slona lesního,“ usmívá se Morávek. A jeho letošní vzácný objev možná nebude poslední. „Působením moře se každý rok objevují pod pobřežní stěnou, kterou tvoří nezpevněný písčitý sediment, nové věci. Je proto pravděpodobné, že časem dojde k dalším neobvyklým a snad i vzácným nálezům.“ Čeští vědci se do Řecka vracejí pravidelně každý rok. Posledních pět let tam navíc pořádají i prázdninové pobyty pro děti z Čech, Moravy a Polska.

Když Morávek a jeho kolegové z expedice Natura objev ohlásili řeckým úřadům, nesetkali se zprvu s velkým nadšením. „Nakonec se nám podařilo přesvědčit místostarostu správního centra Prevezy, aby se přišel na pláž podívat. Přišel tam v obleku a znuděně pozoroval naše počínání. Když po chvíli viděl, co taháme z vody, propukl v neskrývané nadšení a přímo v obleku se vrhl do vody, aby nám pomohl kost vytáhnout na břeh,“ popisuje jeden z humorných okamžiků nálezu Morávek. Po prozkoumání vědci kost zabalili do igelitu a uložili zpět do původních podmínek v moři. V dohledné době by měla sloní končetina projít odborným výzkumem na univerzitě v Ioannině.

Slon lesní obýval Evropu společně s mamutem. Zatímco jeho poněkud známější kolega byl typickým obyvatelem tundry, slon se potuloval v lesních porostech v nezaledněných krajích. „Na rozdíl od mamuta nemělo tohle zvíře srst a bylo mnohem větší. Slon lesní převyšoval mamuta v korunce téměř o metr,“ přibližuje život tajemného zvířete olomoucký geolog.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů