Středa, 24. dubna 2024

Prosadit těžbu nebude jednoduché

Prosadit těžbu nebude jednoduché
Most - Hlas lidu má ovlinit rozhodování o Horním Jiřetínu, kterému hrozí zánik a přesídlení obyvatel. Politici z Mostecka říkají, že jednání o těžbě uhlí na území obce nebudou jednoduchá.
"Referendum je legitimní nástroj toho, jak se občané příslušné obce vyjádří k dané problematice," řekl poslanec Oldřich Vojíř. Včera kritizoval vládu, že se zříká své odpovědnosti a rozhodnutí o Jiřetínu přehazuje na kraj.
Podle něj bude referendum doporučující a zastupitelé obce by se měli k němu přiklonit. "Nechť se občané rozhodnou. Bude ale záležet, kolik jich přijde a jaký bude výsledek referenda," upozornil.Těžební společnosti mají podle něj jednat s vlastníky nemovitostí.
Za citlivý považuje možný posun těžebních limitů náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková, která se zabývá regionálním rozvojem. "V Německu tyto procesy trvaly řádově pět až sedm let. Je to o nenásilném vysvětlování a přesvědčování, aby se lidem v Jiřetíně, myšleno v uvozovkách, rozhodnutí vyplatilo," řekla.
Lidem se má nabízet za velice výhodných podmínek něco lepšího, nové bydlení podle individuálních potřeb, soudí Jeníčková. Je pro neodkládání řešení, zapojení vlády a dodržení vyřčených slibů během vysvětlovací kampaně, jinak může dojít k tomu, že zklamaní lidé začnou jednání bojkotovat.
"Dnes těžba probíhá úplně jinak než za socialismu," sdělil Luboš Motl, mezibořský zastupitel a soudní znalec z oboru ochrany přírody. Těžební společnosti podle něj ihned vytěžené území rekultivují a krajinu nenechávají napospas osudu. Přesto bude případná těžba zásahem do soukromí obyvatel, kteří investovali peníze do stavby nových domů a mají vazbu k obci.
Těžit uhlí znamená vyrábět elektřinu a zaměstnávat lidi - proti tomu stojí možnost netěžit, zachovat obec a dokončit rekultivaci kraje. "Otázka je, zda umíme rychle změnit strukturu zaměstnávání," řekl Vojíř. Podle něj trvalo například americkému Chicagu přes dvacet let, než se restrukturalizoval místní hutní průmysl.
"Krajina nežije, když v ní nežijí lidé. Řešením je nějaká rozumná symbióza. Vím, že to může znít populisticky, ale nemá to jednoduché řešení," sdělil Vojíř. Každopádně stát nemůže říci kraji a obci, vy se s tím poperte, já nic já muzikant, dodal poslanec.
Zdroj:Deník Mostecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů