Čtvrtek, 18. dubna 2024

Senát otevřel naftařům rezervaci na Aljašce

Senát otevřel naftařům rezervaci na Aljašce
Je to vítězství prezidenta Bushe

Rozdílem dvou hlasů povolil americký Senát zahájení těžby ropy ve zvlášť cenné části přírodní rezervace na Aljašce (ANWR).
Těžaři, podporovaní prezidentem USA Georgem W. Bushem, tvrdí, že produkce pomůže snížit americkou závislost na dovozu energetických zdrojů a přírodě neublíží. Podle ochránců je obojí nesmysl.
"Říká se, že máme chránit přírodu víc, že ji máme spíš chránit než využívat," bránil rozhodnutí Pete Domenici, republikánský senátor za Nové Mexiko. "Musíme ale obojí, chránit a současně těžit, kde to jen jde." "Ropu neuvidíme deset let, bude mít jen malý význam," řekla jeho kolegyně Maria Cantwellová, demokratka ze státu Washington.
John Kerry, demokrat z Massachusetts a Bushův neúspěšný protikandidát v prezidentských volbách, naftařské lobby oponoval, že víc ropy než z Aljašky by USA získaly úsporami, ekologičtějšími auty nebo využitím ložisek pode dnem Mexického zálivu. "Těžba ropy Aljašku zničí, to je fakt," řekl Kerry.
Bushovi republikáni, kteří s pokusem o zahájení těžby v ANWR neuspěli přede dvěma lety, jej tentokrát začlenili do návrhu rozdělení rozpočtu, s nímž demokraté v podstatě souhlasili. Cantwellová a další senátoři sice ještě přišli s návrhem kapitolu o ANRW vyjmout, ale neuspěli.

Ložisko není prověřené

Ropné ložisko zabírá asi šest tisíc kilometrů čtverčních pobřežní planiny Arktické rezervace divoké přírody a má skrývat deset a půl miliardy barelů ropy - jde však jen o obecný odhad, protože statut rezervace neumožnil důkladný průzkum.
Naftaři slibují, že infrastrukturu budou přednostně budovat horizontálně, pod povrchem, takže do života oblasti, kde leží obrovská hnízdiště tažných ptáků a kde severští jeleni karibu odchovávají kolouchy a lední medvědi své mladé, zasáhnou jen minimálně. Ložisko by mělo ve vrcholné fázi dávat asi milión barelů denně, přičemž USA v současnosti spotřebují dvacetinásobek.
ANWR o rozloze 77 tisíc km2 založil v roce 1960 prezident Eisenhower. O dvacet let později Kongres připustil, že pobřeží může být v budoucnu otevřeno těžbě s tím, že to musí zákonodárci výslovně povolit. Právě o to Bush léta marně usiloval. Naftaři předpokládají, že konkrétní souhlas bude udělen ještě letos.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů