Sobota, 20. dubna 2024

Těžba je konečně zastavena

Těžba je konečně zastavena
Česká Lípa - Několik let trvající boj o záchranu kopce Tlustec byl nyní Správním soudem v Praze konečně uzavřen.
"Počátkem dubna bylo našemu sdružení a celé řadě ostatních účastníků řízení zasláno rozhodnutí Báňského úřadu Liberec (OBÚ). V tomto rozhodnutí dospěl báňský úřad, a to na základě rozhodnutí Správního soudu v Praze, k názoru, že těžařská společnost GO Point nevyhověla požadavkům OBÚ Liberec, a proto řízení o povolení hornické činnosti v prostoru kopce Tlustec musel zastavit," uvedl předseda Sdružení za záchranu Tlustce Miroslav Šimonek. Firma GO Point několikrát žádala o povolení těžby na Tlustci. Proti tomu vždy protestovala ekologická a občanská sdružení, ale i město Jablonné v Podještědí.
Poukazovali nejen na to, že těžař předkládá pro povolení spisový materiál, který je neúplný, nekonkrétní a zavádějící, ale i na řadu dalších faktorů, jako je nesplnění požadavku vypracování studie vlivu těžby na životní prostředí.
"Český báňský úřad v Praze se podrobně seznámil s podkladovými materiály a uznal, že v mnoha případech došlo k pochybení. A proto vrátil celou věc OBÚ Liberec k novému projednání a rozhodnutí," uvedl Miroslav Šimonek. Na konci loňského roku vydal OBÚ Liberec rozhodnutí, kterým se přerušuje řízení a zároveň vyzval těžaře, aby do konce března tohoto roku doplnil své podání o obnovení těžby o několik skutečností, mimo jiné o posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Zároveň upozornil těžaře, že pokud nebudou ve stanovené lhůtě požadavky doplněny, OBÚ řízení zastaví. "Jelikož těžař nařízený termín pro podání neposkytl, OBÚ vydal počátkem dubna rozhodnutí o zastavení řízení ve věci žádosti o povolení těžby na kopci Tlustec. Tímto krokem je snaha těžaře o znovuobnovení těžby definitivně ukončena," řekl Šimonek.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů