Čtvrtek, 25. dubna 2024

Problematika brownfields v mezinárodních souvislostech

Problematika brownfields v mezinárodních souvislostech
Seminář o zahraničních přístupech k problematice brownfields uspořádal v březnu Institut pro udržitelný rozvoj sídel. Byl určen jak pro zástupce státních institucí, tak těch společností, kterých se téma dotýká.

V úvodní části byla kromě stanoviska Ministerstva pro místní rozvoj ČR k problematice brownfields poskytnuta informace o projektu číslo 41/04 Deprimující zóny pro veřejnou správu, část 9 - Studie zahraničních přístupů.

Záměr akce sledoval výměnu zkušeností a seznámení s přístupy v různých zemích, pokud jde o nástroje, legislativu apod. Současně jde o to dospět k iniciování vzniku pracovní mezioborové skupiny, která by se zabývala možností spolupráce v řešení brownfields..

Cenná byla přítomnost kompetentních zástupců organizací zabývajících se udržitelným rozvojem a ekologií z Belgie, Nizozemí, Velké Británie a Francie. V potaz brali otázky institucionální a právní báze, plnění závazků při odstraňování ekologických zátěží, možnosti komerčního a nekomerčního využití brownfields, právních a urbanistických východisek dekontaminace prostředí, zdrojů ze strukturálních fondů EU, identifikace a registru znečištěných území atd.

Například z hlediska Ministerstva životního prostředí ČR se jeví jako naléhavá kategorizace brownfields a monitoring jejich situace, finanční podpora těm, kteří se chopí revitalizace a regenerace, vzdělávací a osvětová činnost, meziresortní součinnost a samozřejmě mezinárodní spolupráce s působením centra pro řešení brownfields v rámci Evropy. K tomu je nutné jasně formulovat stanovisko státu, národní strategii, zajistit zpracování jednotné metodiky a inventarizace, stimulaci zástupců měst a obcí, partnerství veřejného a soukromého sektoru.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů