Pátek, 29. března 2024

Doly chtějí vytěžit všechno, obyvatelé nesouhlasí

Doly chtějí vytěžit všechno, obyvatelé nesouhlasí
Jak dlouho se bude v Česku ještě těžit uhlí, není úplně jasné. "Klíčové je vyřešení střetů vůči dotčeným osobám, fyzickým i právnickým, včasná investiční otvírka nových zásob a v neposlední řadě situace na světových trzích s černým uhlím," říká mluvčí OKD Věra Breiová.
Těžaři totiž narážejí na odpor občanů proti dalšímu dobývání uhlí. "Musíme sice vycházet z toho, že ležíme na nerostném bohatství, nemůžeme ale připustit, aby nad osudem naší obce vyřkli ortel samotní těžaři," soudí například starostka Doubravy na Karvinsku Květuše Szyroká.

Boj o Frenštát
Poslední nedotčené ložisko černého uhlí v Česku leží na Frenštátsku. "Těžba by byla v současné době zcela neekonomická," je přesvědčen důlní specialista a bývalý rektor Vysoké školy báňské v Ostravě Václav Roubíček. Petici občanského sdružení Naše Beskydy, která požaduje, aby se stát tohoto uhlí jednou provždy vzdal, podepsalo přes 22 tisíc lidí. Nedávno ale členové hospodářského výboru Senátu tuto petici odmítli.
Podle Roubíčka za úvahu určitě stojí možnost odčerpávat z frenštátských uhelných slojí doprovodný plyn - metan. OKD už požádalo Český báňský úřad o povolení k ražbě průzkumné štoly v ložisku s cílem specifikovat zásoby.
Vlastník moravskoslezských kamenouhelných dolů - Karbon Invest - ovšem další perspektivu nespojuje ani tak s využitím frenštátského ložiska, jako spíše polského uhlí. "Snažíme se vstoupit do připravované privatizace polských šachet," tvrdí předseda představenstva Zdeněk Bakala. "Mají zásoby uhlí daleko vyšší, než jsou v naší části Slezské kamenouhelné pánve," doplnil.

"Nepřekročitelné" limity
V severních Čechách platí pro těžbu takzvané nepřekročitelné limity. Doly se stále snaží o jejich zrušení. Podle vládního zmocněnce pro severozápadní Čechy Vladimíra Aubrechta nemají už v současném právním systému ekologické limity opodstatnění, neboť jsou pouhým nařízením vlády. "Jsou v rozporu s Horním zákonem, který má vyšší právní účinnost," prohlásil. To prý ale neznamená, že jsou obce bezmocné. "Obce a kraj jsou účastníky povolovacích řízení a jako takové mají možnost se vyjadřovat ke všem záměrům," tvrdí zmocněnec.
"Obce nemají žádný účinný legislativní nástroj, kromě platných územních limitů, kterým by dokázaly zvrátit rozhodnutí těžařů dál plundrovat naši krajinu," oponuje člen zastupitelstva obce Horní Jiřetín Vladimír Buřt. "Proč se neustále zdůrazňuje potřeba dalšího záboru území pro těžbu hnědého uhlí, když ho tolik vyvážíme, když více než třetinu elektrické energie exportujeme? Proč nezvratně ničíme naši krajinu?" ptá se organizátor únorového referenda, v němž občané Horního Jiřetína likvidaci obce kvůli uhlí jednoznačně odmítli.
Obdobný postoj zaujímá i starosta Litvínova Karel Zdražil: "Jako starosta bych nepřenesl přes srdce, kdyby byl Litvínov až za dolem."
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů