Pátek, 29. března 2024

Zachraňme obce před uhelnými doly

Zachraňme obce před uhelnými doly

V roce 1991 stanovila vláda takzvané územní ekologické limity pro severočeské uhelné doly: hranice, přes které nesmí těžba postoupit. Jejich účelem bylo zajistit ochranu obcí v Podkrušnohoří, kde od konce války padlo dolům za oběť více než 80 měst a vesnic. Limity těžby se tak staly klíčovým opatřením, které má zajistit, aby se severočeský region konečně vydal cestou rozvoje, jenž dává přednost lidem a krajině před zájmy uhelných společností.
 


Klimatosaurus uhložravý navštívil Horní Jiřetín (září 2004)

Politici však navrhují limity zrušit

Důlní společnosti spolu s některými politiky však nyní navrhují limity zrušit. Chtějí, aby obce ustoupily další těžbě uhlí. O domov by tak znovu přišly tisíce lidí. Přitom mnozí z nich se za svůj život museli nuceně stěhovat již několikrát. Nejvíce ohroženy jsou obce Horní Jiřetín a Černice nedaleko Litvínova.

Obnovení bourání obcí kvůli uhelným dolům by sever Čech vrátilo před listopad 1989, do doby, kdy těžba měla absolutní přednost před lidmi. Spálením uhlí za současnými územními limity by vznikly exhalace, které odpovídají veškerému znečištění, jež Česko vypustí za více než pět let. Navíc zbytečně, odborné studie dokládají, že se bez uhlí pod obcemi obejdeme. Bude-li se těžba rozšiřovat, šance na rozvoj moderních, efektivnějších technologií, které přinášejí nová perspektivní pracovní místa a čistější prostředí pro život, by tak zůstala definitivně promarněna.
 

 
Hornojiřetínští před Úřadem vlády (2004)
 

Místní lidé nesouhlasí

Občané Horního Jiřetína a Černic se rozhodli za své domovy bojovat. Přesvědčují ministry i krajské politiky, demonstrovali před vládou. V únoru 2005 dokonce uspořádali místní referendum, ve kterém 96 % zdejších obyvatel podpořilo snahu místních zastupitelů o zachování obce. Konečné rozhodnutí však stále leží v rukou úřadů a vlády.
 

 
Současný pohled na Horní Jiřetín

Tábor na hraně uhelného dolu

Hnutí DUHA dlouhodobě spolupracuje se samosprávami ohrožených obcí. Pomáháme jim získávat podporu v regionu, zorganizovali jsme prohlášení stovky severočeských měst a obcí na podporu obou vesnic, poskytujeme jim poradenství, jednáme s úřady a politiky. Od 3. do 9. července 2005 uspořádáme na pomoc místním přímo v Horním Jiřetíně „Tábor na hraně uhelného dolu“. V jeho rámci připravujeme debatu občanů s politiky a úředníky, pomůžeme místním při opravách obce a uspořádáme ve všech velkých městech regionu osvětové akce na podporu zachování vesnic. Připomeneme také varující smutný osud Libkovic, které padly dolům za oběť na počátku 90. let.


PODROBNOSTI O TÁBOŘE

Spolu s Táborem na hraně uhelného dolu bude paralelně probíhat Lesoochranářský kurz pro zájemce o oblast ochrany a obnovy lesů. Podrobnosti zde.

www.hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů