Pátek, 29. března 2024

Miliardy za ekologické škody

Miliardy za ekologické škody
Likvidaci ekologických škod v pardubické chemičce Paramo brzdí soudní spor. Více než miliarda korun od státu zatím zůstává netknuta. Letos už to na zahájení prací nevypadá.
Pardubice - Více než milion tun železitých kalů, tuhých odpadů s těžkými kovy a další znečištění už dlouho a nebezpečně "tiká" v podnicích Synthesia a Paramo.
Ekologické zátěže, které ohrožují Pardubice a okolí, zajímaly tento týden ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana. V pondělí obě chemičky navštívil, aby situaci neposuzoval, jak sám řekl, jen od zeleného stolu.
Soudní spor zdržuje
Výrobce olejů a paliv Paramo má nejvíce problémů s prosakováním ropných látek, které znečišťují horniny i podzemní vody.
Na likvidaci těchto škod Fond národního majetku vyčlenil 1,24 miliardy korun. Zatím ale nebyly čerpány. Jak vysvětlil generální ředitel a. s. Paramo Petr Bláha, výběrové řízení na provedení sanace totiž skončilo až u Nejvyššího soudu, kam se neúspěšné firmy odvolaly. Není tedy jisté, zda se práce podaří zahájit ještě v letošním roce.
Více než tři miliardy korun na odstranění ekologických zátěží, zejména lagun železitých kalů, potřebuje společnost Synthesia. "Náklady jsou hrazeny z prostředků Fondu národního majetku, který spadá pod ministerstvo financí," objasnil ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Je prý otázkou, zda se odstranění lagun dostane mezi priority. Protože požadavků na příspěvek je mnohonásobně více než peněz.
K bombám se nehlásí
"Jsou to časované bomby. Čím dřív se zlikvidují, tím lépe," říká Jiří Malík ze Strany zelených. Podle jeho názoru by sanaci neměl platit jen stát, ale i firmy, které ze zamořených areálu "těží" zisk.
"Problém je, že původní znečišťovatelé už často neexistují a jejich nástupci spojení s nimi odmítají," dodal Jiří Malík.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů