Pátek, 29. března 2024

Staré továrny ožívají

Staré továrny ožívají
Podle odhadů vládní agentury Czech Invest se na území ČR nachází přibližně 6000 nevyužitých pozemků a budov o celkové rozloze zhruba 30 000 ha. Zpustlé areály a poloprázdné nemovitosti, které ztratily svoje původní využití nebo jsou ne zcela využité, negativně ovlivňují místní hospodářský rozvoj a často ohrožují životní prostředí.

Nové uplatnění objektů v podobě brownfields může ve svém důsledku snížit i tlak na zábor zemědělské půdy greenfields a zamezit tak nově vznikajícím průmyslovým zónám.

Společnost AAA Industry je jednou z mála realitních kanceláří v ČR, která se detailně zabývá touto problematikou. Svým zaměřením zejména na nemovitosti průmyslového charakteru, se snaží podpořit světový trend brownfields a zprostředkovat tak nové využití starých továrních objektů. Přímo oslovuje a vyhledává majitele jednotlivých výrobních objektů, které jsou za současného stavu zcela prodělečné. Obvykle se jedná o staré výrobní haly, které vzhledem ke strukturálním změnám v ekonomice zůstaly zcela nevyužity. Dalším častým důvodem jsou i technologické inovace výrobních zařízení, které zaberou mnohem menší prostor, než bylo původně zamýšleno. Staré objekty pak nabízejí možnost téměř okamžitého provozu, ať už k výrobním, logistickým nebo jiným účelům.

Brownfields mohou také fungovat na bázi zkušebního provozu v případě investora, který si chce nejprve vyzkoušet novou lokalitu a nemíní okamžitě investovat do výstavby nové haly. Koupí nebo případně i pronajme starý objekt na dva roky a okamžitě může začít s výrobou. Nakoupí technologii a začne produkovat. Při volbě brownfields investor zároveň ušetří čas spojený s vyřizováním územního rozhodnutí, stavebního povolení a dalších povinností spojených s běžnou stavební praxí.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů