Pátek, 29. března 2024

Mezi Planou a Stříbrem vznikne GeoPark

Mezi Planou a Stříbrem vznikne GeoPark

V lokalitě, bohaté na geologické a hornické zajímavosti, vzniká v současné době tzv. GeoPark, jehož smyslem by mělo být především zviditelnění těchto zajímavostí, jejich využití v cestovním ruchu a samozřejmě také ochrana tohoto přírodního dědictví. V pondělí 28. 11. bude celý projekt představen veřejnosti.

GeoPark by měl zahrnovat severní část okresu Tachov s tradičními hornickými městy Planá a Stříbro a geologicky zajímavou oblastí Konstantinolázeňska. Do budoucna se tak stane součástí mezinárodního Česko – Bavorského geoparku, jehož vznik si ve společném prohlášení z června 2003 dali za cíl hejtmané Plzeňského a Karlovarského kraje a jejich protějšci z bavorských regionů Neustadt na Waldnaabě, Tirschenreuth, Wunsiedel a Bayreuth.

O založení GeoParku již dlouhodobě usilují Hornicko-historické spolky z Plané a Stříbra a také Mikroregion Konstantinolázeňsko. Jejich společným cílem je využít místní geologické a hornické památky v cestovním ruchu  a vytvořit síť subjektů, které budou spolupracovat na ochraně těchto památek a rozvoji turismu, současně tak vytvořit základ pro spolupráci na vědecké a výzkumné úrovni.

Zejména díky iniciativě Mikroregionu Konstantinolázeňsko a podpoře Plzeňského kraje se podařilo uskutečnit první kroky v přípravě GeoParku – shrnutí informací z oblasti geologie a zmapování geologických a hornických zajímavostí v regionu. Díky dotaci ze Společného regionálního operačního programu, kterou poskytl Plzeňský kraj, budou moci být zahájeny práce na vzniku samotného GeoParku. V současné době je zpracovávána Koncepce GeoParku a následně Marketingová studie ve spolupráci sdružení RECEPTT a zástupců již zmíněných hornických spolků a obcí ve vytyčeném území.

Projekt zahrnuje také zpřístupnění místních hornických zajímavostí - koncem léta byla v rámci projektu zpřístupněna nová expozice v Hornickém muzeu v Plané a v září byl ve Stříbře slavnostně otevřen Hornický skanzen. Nejen za jeho vybudování byl místní Hornicko-historický spolek, stejně jako již dříve spolek Plánský, oceněn plaketou českého báňského úřadu.

V pondělí 28. 11. 2005 bude myšlenka GeoParku představena veřejnosti, zástupcům místních úřadů a spolků. Ve 14:30 se zájemci sejdou na parkovišti před Domem dětí a mládeže na náměstí ve Stříbře, odkud společně vyrazí k nově vybudovanému Hornickému skanzenu. Poté se odeberou do Plané, kde bude od 16 hodin na Městském úřadě následovat seminář, který by měl účastníkům poskytnou veškeré informace o připravovaném GeoParku. Následně, zhruba od 19 hodin, bude pro zájemce otevřeno Hornické muzeum v Plané. Podrobnější informace poskytnou organizátoři semináře na e-mailu honza@receptt.net.

Honza Florian, RECEPTT
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů