Pátek, 29. března 2024

Urban: uvažujme o několika nových dolech na Ústecku

Urban: uvažujme o několika nových dolech na Ústecku

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) vedle bourání Horního Jiřetína a Černic považuje za "žádoucí aktivněji otevřít" diskusi o případném otevření několika dalších povrchových dolů v Ústeckém kraji. Přiznal to v materiálu, který dnes večer projednává vláda.

Zpráva o plnění cílů Státní energetické koncepce, která se ústecké pobočce Hnutí DUHA dostala do rukou, požaduje "aktivněji otevřít otázku případného budoucího využití rezervních lokalit hnědého a černého uhlí" (str. 15). Takzvané prognózní rezervní lokality jsou tři území v Podkrušnohoří, kde se nacházejí ložiska uhlí, takže by zde přicházela v úvahu těžba:

  • Bylany jihozápadně od Mostu,
  • Podlešice-Nová Ves jižně od Kadaně,
  • Zahořany, rovněž jižně od Kadaně.

Otevření těchto dolů v doposud nikdy netěžených územích by si vyžádalo zbourání asi dvaceti dalších obcí.

Materiál je prvním dokumentem, ve kterém ministr průmyslu a obchodu přiznává, že by mohl o těžbě dalších ložisek uvažovat. Doposud vláda veškeré debaty o rozšiřování dolů striktně omezovala na Horní Jiřetín a Černice.

Milan Urban ve svém dokumentu rovněž kritizuje, že doposud nedošlo k prolomení ochrany těchto dvou vesnic. Neočekává se ovšem, že by vláda na základě zprávy dnes rozhodovala o limitech těžby.

Hnutí DUHA Ústí n.L. varovalo, že v Horním Jiřetíně a Černicích se nerozhoduje pouze o dvou vesnicích, nýbrž o dalším osudu podkrušnohorského regionu.

Roman Klecker z Hnutí DUHA Ústí nad Labem řekl:

"Potvrzují se varování, že nejde jen o Horní Jiřetín a Černice, nýbrž o zásadu, že se obce na Ústecku už bourat nebudou. Až dojde uhlí pod Jiřetínem, nastane přesně stejná situace jako dnes a na řadě budou další vesnice. Ještě před půldruhým rokem ministr průmyslu hovořil o 'racionálním přehodnocení' limitů. Dnes už je natvrdo řeč o bourání Horního Jiřetína a Černic a pro změnu se má 'otevřít otázka' těžby pod dalšími asi dvaceti obcemi. Kraj musí v územním plánu jednou provždy potvrdit pevné hranice rozšiřování dolů."

Kontakt:       

Roman Klecker, Hnutí DUHA Ústí nad Labem, telefon 605 151 475, email roman.klecker@hnutiduha.cz      

Petr Holub, vedoucí programu Energie Hnutí DUHA, telefon 604 202 470, email petr.holub@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů