Středa, 24. dubna 2024

Nový český dokument Zdroj směřuje do kin

Dokumentární film Martina Marečka a Martina Skalského Zdroj, natočený nedávno v Ázerbájdžánu, bude zařazen do progamů českých kin.
Nový český dokument Zdroj směřuje do kin

Distribuční premiéru uvede pražské kino Světozor 29. prosince. Celovečerní snímek pojednává o těžbě ropy v Kaspickém moři, výstavbě mezinárodního ropovodu Baku-Tbilisi-Čejchan (BTC) a dopadu extenzivního vývozu strategické suroviny “na Západ” na život obyčejných lidí, porušování lidských práv i politickou situaci kavkazské republiky. Film získal od svého vzniku několik ocenění a byl uveden na řadě festivalů po celé Evropě. Dokument Zdroj je součástí projektu Auto*Mat, zaměřeného na mobilitu a využívání přírodních zdrojů.

”Zajímá mě mobilita a závislost “západního” světa na neobnovitelných přírodních zdrojích, které získáváme z jiných částí zeměkoule. Globální oteplování, zahlcení měst automobily a krajina protkaná silnicemi – to všechno je daň za náš komfortní život,” říká režisér filmu Martin Mareček. “V Ázerbájdžánu jsme měli možnost natočit celou situaci z druhého břehu, z pohledu lidí, kteří těží ropu a žijí v sousedství ropných polí, ale z obrovského přírodního bohatství nemají žádný prospěch. Drtivá většina příjmů totiž skončí v kapsách zkorumpovaných vládních úředníků a západních ropných firem a běžným obyvatelům státu zůstanou jen nezměrné ekologické škody a zruinovaná ekonomika,” doplňuje Mareček.

Zdroj je pravděpodobně jediným kritickým dokumentem, který se podařilo v totalitním Ázerbájdžánu natočit za posledních deset let. Zahrnuje osobité výpovědi disidentů, aktivistů hájících lidská práva, i obyčejných farmářů, kteří díky výstavbě největšího mezinárodního ropovodu na světě – BTC – přišli o svou půdu. Vystupují v něm státní úředníci i představitelé ropného gigantu BP. “Nejstrašnější je, že těžbu ropy v Kaspickém moři podporuje Světová banka a Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Na ničení moře, politické vězně, nezákonné vyvlastňování, prohlubování hospodářské krize a rozrůstání korupce tak vlastně ze svých daní přispívá ze svých daní každý z nás,” vysvětluje spoluautor scénáře Martin Skalský, který v Arnice vede Centrum pro podporu občanů.

Zatímco představitelé mezinárodních finančních institucí a britské společnosti BP na film odmítli jakkoliv reagovat, diváci ocenili autenticitu výpovědí i aktuálnost tématu pro současný svět. Film Zdroj získal ocenění na mezinárodních festivalech Jeden svět (Praha),  DOK Liepzig (Neměcko), EkoFilm (Český krumlov), MFDF Jihlava a Týká se to také tebe (Uherské Hradiště), . Dočkal se projekcí v Berlíně, Amsterdamu, Istanbulu i Londýně, v prosinci byl s velkým ohlasem uveden na Středoasijském festivalu ekologické žurnalistiky v Kazchstánu.

Distribuční premiéra filmu Zdroj se koná 29. prosince 2005 v 19:30, v malém sále kina Světozor, Vodičkova 41, Praha 1.

Přílohy

I. Získaná ocenění filmu Zdroj na mezinárodních festivalech

MFF Jeden Svět 2005

Cena diváků / Zvláštní cena poroty

MFF Lipsko 2005

Cena MDR pro nejlepší východoevropský dokument

MFF Jihlava 2005

Cena diváků / Cena pro nejlepší český dokument

MFF EKOfilm 2005

Velká cena EKOfilmu / Cena Ministerstva životního prostředí

MFF TSTTT (Týká se to také tebe) 2005

Grand prix – Cena Josefa Velka

 

II. Zdůvodnění ocenění filmu Zdroj od mezinárodních porot

MFF Jeden svět - Cena diváků, Zvláštní cena poroty

„Snímek dokumentuje odolnost a vytrvalost místních komunit, dennodenně připravovaných o prostředky ke své obživě v zájmu vysávání světových zdrojů energie a jejich přeměny na zisk. Porota oceňuje působivost vyprávěného příběhu a jeho silnou vazbu na svět, ve kterém žijeme.“

MFF DokFest Leipzig - Cena MDR za nejlepší východoevropský dokument

"Rafinovaně pod rouškou seriózních novinářů, ale i v humorném stylu s přístupem Švejka, se tým z Prahy vydává zkoumat proslavená ropná pole v okolí ázerbájdžánského Baku. Díky předkládané naivitě a částečně pomocí skryté kamery, se jim daří odhalit a předvést pozadí vzájemných vztahů v celé síti korupce, nenasytnost po zisku a zneužívání moci. Vzniknul napínavý, zábavný, vzrušující a odvážný dokumentární film, který dokazuje, jak nestoudní lokální i nadnárodní ropní magnáti zavírají oči před ekologickou katastrofou a hořkou chudobou obyvatelstva v zájmu maximalizace vlastních zisků. Ropná pole bývalého Sovětského svazu, předmět prudkých a vášnivých sporů, byl nemilosrdně podroben mezinárodním monopolům. Film však ukazuje i lidské bytosti, které bojují za svou zemi a za svou důstojnost. Autoři dokázali, že umějí ovládat své náčiní, a Zdroj se tak řadí k proslulé, vysoce oceňované tradici českého dokumentárního filmu."

MFF EkoFilm - Velká cena EkoFilmu, Cena Ministerstva životního prostředí

"Film je obdivuhodný tím, že se s minimálními finančními a výrazovými prostředky dotkl velkého rozsahu závažné celosvětové ekologické problematiky. Obdivuhodná je i odvaha autorů, se kterou riskovali velkou škálu případných sporů se státními orgány cizího státu bez ohledu na pravděpodobné případné důsledky (...) Filmaři důkladně ilustrovali závažný problém, který v prostředí místní korupce má residua do mezinárodního businessu, který ničením životního prostředí a lidských zdrojů realizuje své zisky."

 

III. Anotace filmu Zdroj

Celovečerní film ZDROJ, ropný thriller s prvky tragikomedie, je napínavý a zábavný dokument odhalující naše spojení s nejdůležitější surovinou na světě - ropou. Film putuje po ropných skvrnách, noří se do tragikomických situací, sleduje podoby korupce, odkrývá vrstvy globalizace, vydává svědectví o osobním boji a zkoumá skutečnou moc černého zlata…

Řidič zastavuje u benzinové pumpy, vsune pistoli do nádrže svého vozu, čísla spotřeby se rozběhnou a tekutina teče... V Baku, metropoli Ázerbájdžánu, byl kdysi otevřen první ropný vrt na světě. Okolí města je skrz naskrz proděravěné těžbou a protkané rezavým potrubím. Čerpadla se monotónně kývají jako podivná ocelová zvířata a bez přestávky sají praménky ropy. Zatímco si na pumpě řidič kupuje bagetu, vtahuje film diváka na cestu za souvislostmi... Jaká tajemství skrývají staletá ropná pole, do kterých byl zamilován Hitler? Je „černé zlato“ vhodné do lázní? Spasí zemi Kontrakt století a mohutný ropovod? Proč je matrojška prezidenta Alijeva dražší než matrjoška Usámy Bin Ládina? Co zmůže komisař Cattani v jednom z nejzkorumpovanějších států světa? Vše souvisí se vším a cena je někdy vyšší, než se může podle účtenky zdát. Řidič sedá za volant a...

 

V. Festivaly a ocenění v roce 2005

Jeden svět (Cena diváků, Zvláštní cena poroty), Karlovy Vary, Letní filmová škola v Uherském Hradišti, EkoFilm (Velká cena Ekofilmu, Cena Ministerstva životního prostředí), DokFest Leipzig (Cena televize MDR pro Nejlepší film Východní Evropy), Cottbus (sekce Specials), Jihlava (Cena diváků, Cena pro nejlepší český dokument), Maribor (sekce Parallels), IDFA Amsterdam (sekce Green Screen), IFF Leeds, Document 3, One World Berlin, TSTTT Uherské Hradiště (Grand prix - Cena Josefa Velka), Central Asian Festival of Environmental Journalism Almaty, Tursak Instanbul.

Další festivaly, na kterých poběží ZDROJ v roce 2006:

Trieste, Crossing Europe Linz, Infinity Alba, Human Rights Watch London, ad.

VI. Nasazení filmu v kinech v ČR

Praha / Světozor – 29. 12. – 11. 1. 2006

Praha / kino Oko – 2.1. 30. 1. 2006

Zlín / Květen – 30. 1. 2006

Kolín / Kino 99 – 30. 1. – 1.2. 2006

Uherský Brod / DK Máj 10. 1. 2006

Uherské Hradiště / Hvězda 11. 1. 2006

aktuální nasazení na www.automatfilm.cz 

VII. Tvůrci filmu Zdroj

Bionaut Films – s přispěním Státního Fondu ČR pro podporu a rozvoje české kinematografie a CEE Bankwatch Network

scénář / Martin Mareček, Martin Skalský

režie, střih, zvuk / Martin Mareček

producent / Vratislav Šlajer

kamera / Jiří Málek

mix zvuku / Ondřej Ježek

Zdroj je součástí Auto*Matu

www.automat.ecn.cz / www.automatfilm.cz

VIII. Kontakty:

Bionaut Films – Vratislav Šlajer, tel. 777 210 165

U Zvonařky 14 Praha 2, tel. 222 524 120, e-mail: bionaut@bionaut.cz, www.bionaut.cz

CEE Bankwatch Network – Petr Hlobil, tel. 603 154 349

Jičínská 4, Praha 3, tel. 605 276 909, e-mail: petrh@bankwatch.org, www.bankwatch.org

Tisková zpráva ze dne 28. 12. 2005

Film Zdroj – www.automatfilm.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů