Pátek, 29. března 2024

Ministr Ambrozek zamítl těžbu uranu na Strakonicku

Ministr Ambrozek zamítl těžbu uranu na Strakonicku
Soukromá firma Timex Zdice nebude těžit uran v okolí obcí Bratronice, Doubravice, Mečichov a Hlupín na Strakonicku. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek potvrdil rozhodnutí českobudějovického pracoviště ministerstva a nepovolil v této lokalitě ani průzkumy, ani samotnou těžbu. Ve své jihočeské příloze o tom informuje Mladá fronta Dnes.

Pro povolení průzkumů bylo naopak ministerstvo průmyslu a obchodu. V okolí Mečichova se v 80. letech uran těžil a dělaly se i průzkumy, podle nichž je v zemi údajně ještě 1824 tun uranu.

"Navrhovaná lokalita byla v minulosti podrobně podrobně prozkoumána a nyní není potřebné shromažďovat další údaje," uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová.

Občané podle MfD rozhodnutí ministerstva přivítali, naopak firma Timex pociťuje zklamání. Jedinou variantou, jak rozhodnutí zvrátit, je obrátit se na soud. "K soudu to dávat s největší pravděpodobností nebudeme," sdělila MfD jednatelka firmy Olga Bubníková.

Deník Právo loni v říjnu uvedl, že se Timex zajímá i o další lokality. Tři z nich - Jamné, Horní Věžnice a Tasov, se nacházejí na Jihlavsku a čtvrtá v Dlažově na Plzeňsku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů