Pátek, 29. března 2024

Sesuvy půdy pohřbívají vesnice na Jávě

Sesuvy půdy pohřbívají vesnice na Jávě
Ve spánku či při ranní modlitbě překvapil včera před úsvitem obyvatele indonéské vesnice Sijeruk sesuv půdy. Tuny bahna po několikadenním dešti zavalily stovky chatrčí a usmrtily přinejmenším 16 lidí; dalších 90 je nezvěstných. To, co bylo nečekanou pohromou pro vesničany na ostrově Jáva, není ale žádným překvapením pro odborníky a ochránce životního prostředí.
V úterý ve východní části ostrova při sesuvech půdy zemřelo 77 lidí. Podobných neštěstí bude stále více, varují znalci. Příčinou je odlesňování v důsledku nelegálního kácení stromů, které umožňují zkorumpovaní úředníci a armádní důstojníci, tvrdí. A ohromná poptávka po dřevu v Indonésii, v Číně i dalších zemích světa.
Jáva patří nejen k nejhustěji obydleným ostrovům světa, ale i k oblastem, které v posledních desetiletích nejrychleji ztrácely lesy. Ty dnes pokrývají jen 11 procent území. K tomu, aby ekosystémy fungovaly normálně, je ale třeba, aby lesy byly asi na 30 procentech povrchu, řekl agentuře AFP Togu Manurung z nevládní organizace Forest Watch Indonesia.
Odborníci potvrzují, že území zbavené lesů má jen malou schopnost udržovat přívaly vody, zvláště na hornatém ostrově, jako je Jáva. Lesy totiž fungují jako houba, do níž se vsakuje přebytečná voda. Když ale lesy mizí, je více povodní a sesuvů půdy, eroze půdy je větší.
"Předpovídám, že s tímto problémem se Jáva bude možná potýkat stále více, a to kvůli odlesňování, které se odehrávalo v posledních 25 letech," prohlásil Manurung.
Indonésie každoročně ztrácí zhruba 2,8 miliónu hektarů lesů. Zhruba polovina stromů, které se v Indonésii kácejí, se přitom kácejí nelegálně, odhaduje organizace Greenpeace. Motorem, který žene kupředu ničení lesů, jsou indonéské továrny na zpracování dřeva, které mají nadbytečné kapacity, tvrdí Manurung. Rozdíl mezi jejich schopností zpracovat a legální produkcí dřeva je ročně zhruba 40 miliónů metrů krychlových. A pak jsou tady čínské podniky vyrábějící z indonéského dřeva třeba parkety, které pak vyvážejí do světa.
Když nevládní Ekologická investigativní agentura loni v únoru zveřejnila objevnou zprávu o pašování dřeva za stovky miliónů dolarů z Indonésie do Číny, byl to přelom v boji proti nezákonnému kácení. Prezident Susilo Bambang Yudhoyono nařídil rozsáhlou operaci. Do tří měsíců bylo zadrženo 170 podezřelých a zabaveny statisíce metrů krychlových dřeva. Po počátečním úleku ale velký nelegální byznys pokračuje a pronikl i hluboko do chráněných národních parků, napsal deník The Jakarta Post. Vůči ekonomickým tlakům se vláda cítí bezmocná, avšak alespoň chce dostat mýcení lesů pod kontrolu.
Omezit ilegální kácení chce tím, že letos povolí porazit o 30 procent stromů více než loni. Tím by roční příjmy z vývozu dřeva měly vzrůst z pěti na osm miliard dolarů. Vyšší příjmy z daní a poplatků chce vláda použít na zalesňování.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů