Pátek, 19. dubna 2024

Ropa na Moravě? Dvakrát jinak

Ropa na Moravě? Dvakrát jinak

Břeclav - Spor o těžbu ropy na hranici areálu pod ochranou UNESCO u Břeclavi, o které se vedou jednání už téměř tři roky, znovu nabírá na obrátkách a ještě více se komplikuje.

O těžbu na vydatných ložiscích ropy i zemního plynu na okraji chráněného Lednicko-valtického areálu, zapsaného mezi památky Unesco, usilují Moravské naftové doly a Česká naftařská společnost.

Společnost Moravské naftové doly, dominantní těžařská firma, povolení ministerstva životního prostředí získala. Česká naftařská společnost, která má zkušební vrty ve stejné lokalitě, ale souhlas se zahájením pravidelné těžby od ministerstva nemá.

"Jedná se zejména o nevhodné umístění těžby ropy do památkové zóny Lednicko-valtického areálu," odůvodnilo zamítavé stanovisko k záměru České naftařské ministerstvo, podle kterého je problémem i to, že oblast je v záplavovém pásmu a slouží jako zásobárna pitné vody.

Ambrozek: Prověřím to

Podobné námitky přitom provázejí i záměr Moravských naftových dolů, přesto ministerstvo rozhodlo opačně. Podle mluvčí ministerstva životního prostředí Karolíny Šulové jsou součástí souhlasného stanoviska i přísné podmínky, za kterých je možné těžit.

Podmínek pro Moravské naftové doly je přes padesát a týkají se jak samotné těžby, tak úpravy okolí vrtů nebo dopravy vytěžených surovin. Na otázku, proč podobně nepostupovalo ministerstvo i v případě České naftařské společnosti, nedokázala Šulová odpovědět.

Česká naftařská společnost si už proto na postup ministerstva stěžovala ministru Liboru Ambrozkovi.  "Po prostudování argumentů jsem připraven pověřit nezávislého experta, který se uvedenou problematikou bude zabývat," uvedl Ambrozek.

Těžba ropy v Česku

Autor: Tomáš Daněk

Konečné slovo má Báňský úřad

Stanovisko ministerstva životního prostředí je jedním z nejdůležitějších dokumentů, které budou mít na povolení těžby ropy a plynu rozhodující vliv. Konečné  slovo bude mít Báňský úřad.

"Už pro Báňský úřad připravujeme podání žádosti," uvedla mluvčí Moravských naftových dolů Marie Schorchtová. Podle materiálu, potřebných pro schvalovací proces ministerstva životního prostředí, chtějí těžit Moravské naftové doly u Břeclavi  maximálně třicet tisíc metrů krychlových ropy za rok. V lokalitě se má těžit osm až deset let.

Břeclavský případ je prvním velkým sporem o těžbu této suroviny. Ve většině případů proti dolování této suroviny dosud nikdo neprotestoval.

Zatímco těžbu podporuje město Břeclav, které už s těžaři uzavřelo dohody o podpoře sportu a kultury ve městě, proti jsou obyvatelé v okolí Kančí obory a také vedení Jihomoravského kraje.

Zdroj: www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů