Čtvrtek, 28. března 2024

Prodej bývalé mlékárny komplikují ekologické zátěže

Prodej bývalé mlékárny komplikují ekologické zátěže

KARLOVY VARY - Karlovarský magistrát již třetí rok neúspěšně hledá kupce na pozemky v areálu zkrachovalé mlékárny Intermilk. Problémem jsou staré ekologické zátěže, resp. cena pozemku.

Magistrát ještě pod vedením současného hejtmana Josefa Pavla (ODS) koupil pozemky i s nemovitostmi v roce 2001 za 32 mil. Kč. Podle studie zde mělo stát více než 500 městských bytů, kasino, drobné provozovny a další stavby. Náklady na odstranění arzenu, olejů, olova a dalších chemikálií z půdy však odhadli odborníci na 16 až 60 mil. Kč. Tato suma zahrnuje náklady i na sanaci černých staveb. Radnice od dalekosáhlých záměrů s pozemky upustila právě kvůli vysokým nákladům a nyní požaduje za areál sumu o půl milionu korun nižší, než za jakou ho koupila. Areál Intermilku na Čertově ostrově je zajímavá, ale nevyužitá lokalita. Proto chceme pozemky prodat, aby místo v centru Karlových Varů ožilo, sdělil mluvčí magistrátu Jakub Kaválek.

Podle Ivana Žikeše z karlovarské realitní kanceláře Recom Reality však město za takovou cenu svůj majetek nikdy neprodá: Nezávazně jsem mluvil s různými investory. Dozvěděl jsem se, že když někdo areál koupí, tak to bude hluboko pod cenou.

S tím nesouhlasí předseda karlovarských komunistů Josef Murčo: Už několikrát se stalo, že pozemky ve městě ležely pár let ladem a mluvilo se o tom, že jsou nabízeny příliš draho. Když pak byly nakonec za nižší cenu prodány, jejich kupec je obratem znovu prodal, ale za cenu vyšší. Murčo zastává názor, že město by se mělo pokoušet areál prodat za stávající nebo jen o málo nižší cenu. Je totiž přesvědčen o tom, že tato lokalita (navzdory svému názvu se nejedná o ostrov) v blízkosti soutoku řek Ohře a Teplé v blízkosti městského centra je pro investory velmi lukrativní. A pokud by bylo nejhůř, bylo by možné dát areál Intermilku do volné licitace. Jak dále uvedl, v dané lokalitě nemusejí být nutně byty, ale je zde vhodné místo např. pro výstavbu obchodního centra.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů