Čtvrtek, 28. března 2024

Konference k problematice brownfields

Konference k problematice brownfields
Většina českých měst se potýká s problémem brownfields. Jde o nemovitosti či pozemky, které již ztratily svou původní funkci a nyní ohrožují nebo hyzdí prostředí, případně odrazují investory. Přesto brownfields často leží v atraktivních lokalitách a samy o sobě představují zajímavou příležitost k zhodnocení.

V mnoha vyspělých zemích je proces revitalizace brownfields vysoce ceněný a podporovaný. Celé oblasti dříve zpustlé se mění v parky, golfová hřiště, obytné domy, administrativní centra a moderní provozy. Aby se totéž podařilo i v České republice, k tomu je nezbytná spolupráce všech zainteresovaných.

Platformu poskytla i mezinárodní konference Czech Brownfields 2005 ve dnech 6. - 7. 12. 2005, která se pokusila aktivizovat důležité hráče. Konala se po záštitou MŽP ČR, MPO ČR, MMR ČR. Program zahrnoval několik témat, např. definici brownfields, jejich klasifikaci, koncepci trvale udržitelného prostředí. Všímal si podnikatelského a právního prostředí pro regeneraci, stavu i mezinárodního srovnání brownfields, výhledu do budoucna.

Jednotlivá vystoupení sledovala problematiku z pohledu obcí a regionů, rozvojových plánů, financování projektů (PPP, mezinárodní podpora apod.). Otázky zazněly ve smyslu, jak na brownfields v Česku, čím akcelerovat proces jejich znovuvyužití, zda může být řešením systém PPP, pomůže-li změna legislativy a poučení ze zkušeností vyspělých zemí.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů