Pátek, 19. dubna 2024

Geologové v Krumlově zahájili práce na nebezpečné skále

Geologové v Krumlově zahájili práce na nebezpečné skále
Zvětralou skálu v Českém Krumlově, z níž padají kameny na hlavní silnici, začali dnes ráno čistit geologové. Mají v plánu za sedm dní odstranit porost a uvolněné kameny, aby skála přestala ohrožovat motoristy i chodce a bylo pod ní možné co nejdřív obnovit provoz.

Po dobu geologických prací bude v místě zvaném Pod Kamenem od 07:00 do 17:00 zavřený chodník, silnice už je tam v obou směrech neprůjezdná od pátečního rána. "Pěší se ze sídliště Mír na Špičák a zpět dostanou přes Vyšehrad," informovala ČTK mluvčí českokrumlovské radnice Jana Zuziaková. Doplnila, že společnost GS Geotechnika zajistí vyčištění masivu od vegetace asi v šíři 30 metrů, pak nastoupí na skálu deset horolezců.

Část hlavního tahu v Českém Krumlově, který vede na Lipno a dál na hranice, museli silničáři uzavřít v pátek kolem 03:00, protože se tam po oblevě uvolnily kamenné bloky o hmotnosti zhruba 50 tun a spadly na silnici. Nikoho nezranily, ale problémy se skálou jsou natolik časté, že bylo třeba riziku okamžitě zabránit a místo uzavřít. Řešením problému je důkladná sanace skály za desítky milionů korun, ty však město ani kraj nemá.

Osobní auta a linkové autobusy jezdí nyní po třídě Míru přes Růžek na kruhový objezd na Trojici, nákladní automobily a autobusy cestovních kanceláří čeká velká objížďka přes kaplické nádraží.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů