Pátek, 26. dubna 2024

Jak těžit plyn ze zmrzlého moře

Jak těžit plyn ze zmrzlého moře
Ruská federace jako největší světový producent zemního plynu a druhý největší světový producent ropy hraje ústřední roli při uspokojování energetických potřeb světa. Je proto příznačné, že si prezident Putin jako hlavní bod předsednictví Ruska v G8 vybral právě zajištění energie.
Zajištění energie ještě nikdy nemělo tak důležité místo v politické agendě. Je to částečně způsobeno současnými vysokými cenami ropy a potřebou uspokojit rapidně narůstající poptávku po energii, která, jak se odhaduje, by v příštích pětadvaceti letech mohla narůst o více než polovinu. Valnou část této poptávky mají pokrýt tradiční fosilní paliva.


Kde hledat plyn a ropu
Hlavním tématem jednání zemí G8 tento týden bude potřeba nalézt zdroje, investice a nové technologie, které by rostoucí poptávku uspokojily, a to v duchu udržitelného rozvoje. Rozsah výzvy k dosažení těchto cílů znamená, že musíme všichni spolupracovat: vlády, průmysl i spotřebitelé.
Vypořádat se s touto energetickou výzvou znamená lépe využívat stávajících zdrojů a hledat nové zásoby. Je jasné, že tyto nové zdroje budou nejpravděpodobněji nalezeny v odlehlých oblastech, jako je Arktida nebo hluboké vody oceánů, a že jejich těžba bude vyžadovat překonání obtížných geologických a klimatických podmínek.


Obrovský Sachalin
Jasným příkladem stále odvážnější povahy rozvoje energetiky je projekt Sachalin II na dalekém východním pobřeží Ruska. Sachalinský šelf ukrývá zásoby zemního plynu a ropy, které jsou dle odhadů stejně velké jako zbývající zásoby v Severním moři.
Jedná se o jeden z největších energetických projektů, jaké byly kdy uskutečněny. Shell a jeho partneři Mitsui a Mitsubishi zde pracují ve vodách, které jsou po šest měsíců v roce zamrzlé. V těchto podmínkách budují infrastrukturu, která bude dodávat ropu a plyn ze dvou pobřežních ropných polí 800 kilometrů dlouhým potrubím do ropného terminálu a továrny na zkapalňování plynu.
Projekt sám je řadou významných technických a environmentálních výzev, ale vyžaduje rovněž průkopnické finanční i politické úpravy. Svedl dohromady široké spektrum průmyslových partnerů a vlád, finančních institucí a ekologů, kteří vybudovali projekt, jenž přináší prospěch místní komunitě i celému Rusku.
V mnoha ohledech je Sachalin II projektem, který je ústřední součástí řešení globální energetické výzvy. Projektu se účastní široká škála mezinárodních investorů včetně Evropské banky pro obnovu a rozvoj, která nyní rozhoduje, zda schválí financování.


Z Ruska do Ameriky
Po dokončení se odtud bude dodávat zkapalněný plyn na největší světové trhy v severní Asii a bude také možné prodávat tento plyn za konkurenceschopné ceny na západní pobřeží Severní Ameriky.
Je zřejmé, že pokud máme vyhovět rostoucí poptávce po energiích, budeme uskutečňovat stále více takto extrémně náročných projektů. Tyto masivní projekty budou klást velké nároky na zdroje, lidi a finance.
Ministři G8 budou muset během svého jednání hledat, jak mohou vlády vytvořit mezinárodní prostředí, které bude podporovat naše odvětví při uspokojování těchto požadavků. Pokud budeme spolupracovat tímto způsobem, máme všechny důvody věřit, že jsme schopni naplnit výzvy, které jsou před námi, a dodat světu energii, již potřebuje pro zajištění budoucího růstu a prosperity.
Autor je generálním ředitelem společnosti Royal Dutch Shell
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů