Úterý, 16. dubna 2024

Na severu Čech vláda tradičně slibuje miliardy

Na severu Čech vláda tradičně slibuje miliardy
Sociální demokracie, pokud vyhraje červnové parlamentní volby, hodlá věnovat patnáct miliard korun na výstavbu alternativních zdrojů energie a převážnou většinu této sumy utratit v severních Čechách. Plán, který má do jednoho z nejvíc zdevastovaných regionů přinést miliardy, představil včera při návštěvě Elektrárny Ledvice severočeský volební lídr ČSSD, premiér Jiří Paroubek.
Paroubek je sice volebním lídrem na severu Čech, není však prvním sociálním demokratem, kterému mají sliby miliardové finanční injekce pomoci ve volbách. Stejně se chovala vláda premiéra Miloše Zemana před volbami v roce 2002. Tehdejší kabinet hned na počátku roku zahájil sérii výjezdních zasedání po nových krajských městech. Hned to první, v polovině ledna 2002, se přitom uskutečnilo v Ústí nad Labem. A vláda tam schválila patnáct miliard korun na obnovu těžbou poškozené krajiny. Peníze tehdy chtěli ministři získat z budoucích výnosů privatizace. "V první fázi dá vláda do regionu tři miliardy," slíbil Zeman.
A jak vypadala skutečnost? V březnu 2002 vláda schválila novelu zákona o Fondu národního majetku, která umožnila použít peníze z privatizace na rekultivace. Finance ale k dispozici nebyly. Například Mostecká uhelná společnost zpracovala projekt na rekultivaci dolu Ležáky. Musela ji však odložit, protože ministerstvo průmyslu nabízelo jen čtrnáct miliónů korun.
V srpnu 2003 Fond národního majetku uvolnil na sanace krajiny zhruba 250 miliónů. Podobné to bylo i v dalších letech. Více peněz než stát dávaly do obnovy krajiny samotné těžební firmy, Sokolovská uhelná a Mostecká uhelná společnost.
Třeba Mostecká uhelná společnost od svého vzniku v roce 1993 do roku 2004 uvolnila na sanaci těžby 2,97 miliardy korun, z toho jedenašedesáti milióny přispěl stát.
Letos v březnu Ministerstvo financí, do jehož kompetence přešla z FNM agenda obnovy krajiny poškozené těžbou, prohlásilo, že státní finance potečou rychleji. Na zakázky, které resort vyhlásil v ekologicky postižených lokalitách, by postupně ještě letos měly jít čtyři a půl miliardy korun.
Nyní ČSSD slibuje severním Čechám hlavně výstavbu větrných elektráren. Má tak stejné záměry jako polostátní společnost ČEZ.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů