Čtvrtek, 25. dubna 2024

Odbojnou deltu usmiřuje Nigérie marně

Odbojnou deltu usmiřuje Nigérie marně
Najít slušnou nemocnici, fungující školu nebo třeba jen dobrou silnici, je v oblasti Afriky zvané delta Nigeru nemožné. Jediné, co zdejší ložiska ropy obyvatelům regionu přinesla, je obrovské znečištění a klesající úlovky ryb.
V deltě Nigeru se těží valná část veškeré ropy, kterou Nigérie - největší africká ropná velmoc - vyváží. Oblast, odkud pochází naprostá většina příjmů země, je ale extrémně chudá.
V posledních měsících sužují deltu násilnosti, které snížily nigerijskou produkci ropy o čtvrtinu. Zemi stály milióny dolarů ušlých příjmů a přispěly k tomu, že ceny ropy na světových trzích rostly.
"Máme úžasnou příležitost k novému začátku," řekl tento týden nigerijský prezident Olusegun Obasanjo, když představil devítibodový plán, jak region zklidnit. Zároveň přiznal, že vláda v souvislosti s deltou udělala chyby.
Zbídačená a moskyty zamořená delta řeky Niger je vzdálená od nigerijské metropole Abuji asi pět set kilometrů na jih.
Pětasedmdesát procent tamních mladých lidí nemá práci. Region je doslova promořený ilegálně drženými zbraněmi. Hlavním zdrojem obživy zůstává primitivní rybolov. "Dopad znečištění souvisejícího s těžbou ropy je tu obrovský. Zasahuje každý aspekt života," řekl stanici BBC pracovník místní komunity Sampson Agba.
Každý rok v deltě umírá při násilnostech kolem tisíce lidí. Nenávist k ropným firmám vede k útokům na ropná zařízení i únosům zahraničních pracovníků.
Mnozí obyvatelé se nejsnáze uživí tím, že odčerpávají surovinu přímo z ropovodů. Ozbrojené gangy rozkradou obrovské množství ropy, jehož přesný objem těžařské firmy nikdy nezveřejnily.
Nigerijský prezident Obasanjo nyní slibuje obyvatelům delty tisíce nových pracovních míst, novou dálnici (téměř za dvě miliardy dolarů), lepší školy i zdravotní péči. Obyvatelé delty, regionu zhruba velikosti Anglie, ale zůstávají vůči podobným plánům skeptičtí.
Firma Shell, která zde těží, například dala místním už osmdesát miliónů dolarů pomoci - nakonec se ale přeměnily jen v nedokončenou nemocnici, továrnu na zpracování ryb, která nikdy nezačala fungovat, a další zbytečné či nedokončené projekty.
Radikálněji orientovaní obyvatelé chtějí mnohem více.
"To, co jsme žádali, tedy kontrolu nad našimi zdroji, zatím nigerijská vláda ignorovala," uvedlo ve svém prohlášení Hnutí za emancipaci delty Nigeru. "V jistou chvíli obnovíme naše útoky s ještě větší ničivou silou a bez jakéhokoli slitování."
Spory, které kolem dělby zisků z ropy vznikají v Nigérii, jsou typické pro celou Afriku.
V uplynulých třiceti letech vydělala nigerijská vláda na ropě podle odhadů 280 miliard dolarů. Do delty Nigeru, kde se surovina těží, ale přitekla jen mizivá část peněz. Zpronevěra, korupce a špatné hospodaření způsobují, že dvě třetiny Nigerijců stále žijí za méně než dolar na den.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů