Pátek, 29. března 2024

Projekty na využití brownfields

Projekty na využití brownfields
Na Stavebních veletrzích Brno 2006 bude představena řada projektů na restrukturalizaci chátrajících míst, které vznikly pozastavením průmyslové výroby. Brownfields jsou všechny plochy zásadně narušené činností člověka nebo s potenciálem ohrožení kvality životního prostředí do té míry, že ve stávajícím stavu nemohou být racionálně nebo efektivně využívány. Jedná se o místa, která stále trápí řadu českých regionů, a která zůstávají doposud nevyužívána. Některá připomínají trosky, jiná měsíční krajinu. I takové obrázky se stále naskýtají na území našeho státu.

Tzv. hnědá pole - brownfields - jsou převážně pomníky dob minulých. Spolehlivě lokalizují oblasti, kde dříve vládla intenzivní, převážně průmyslová výroba. Přestože v přetváření těchto ploch patří České republice jedno z prvních míst v Evropě, po útlumových programech a po národní restrukturalizaci jich stále zůstává řada opuštěných a nevyužitých. Jedná se přitom mnohdy o velké plochy. Typickým příkladem mohou být chátrající severočeské uhelné doly.

Ani v současné době není jejich využívání všude dostatečné nebo vhodné. Další chátrání má mimo jiné velmi nepříznivé sociální, kulturní, ale i environmentální důsledky. Je proto důležité se této problematice v blízké budoucnosti maximálně věnovat a snažit se o nápravu.

Nejaktivnějšími v tomto pohledu jsou Ústecký a Karlovarský kraj, které budou hledat potenciální investory na efektivní využití těchto ploch na Stavebních veletrzích Brno 2006, kde mezi 25. a 29. dubnem předvedou své představy a projekty na možné řešení této situace. K této problematice se dále na půdě brněnského výstaviště uskuteční Fórum investičních příležitostí, které proběhne 26. dubna a které ve spolupráci s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest představí první konkrétní brownfields jako možné investiční příležitosti a uvede řadu zahraničních zkušeností.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů