Sobota, 20. dubna 2024

Investoři mají zájem o mostecké doly

Investoři mají zájem o mostecké doly
Část firmy Czech Coal, jež ovládá Mosteckou uhelnou společnost (MUS), je zřejmě na prodej.
Spekulace o vstupu nového hráče do skupiny (která vlastní druhou největší hnědouhelnou firmu v zemi, zásobuje severočeské elektrárny, a má tak výrazný vliv na celou českou energetiku) kolují mezi znalci trhu už několik dnů. Vedení Czech Coal je nevyvrací.
"Akcionáři Czech Coal registrují řadu nabídek mezinárodních finančních investorů. Do budoucna proto nevylučují posílení kapitálu Czech Coal odprodejem minoritního podílu ve skupině," uvedl mluvčí Czech Coal Radek Stavěl.
Zdůraznil však, že dosavadní čtyři akcionáři Czech Coal - Antonín Koláček, Luboš Měkota, Vasil Bobela a Petr Pudil - si chtějí nad doly udržet kontrolu: "Jsou strategickými investory a chtějí své podnikání v energetice i nadále dlouhodobě rozvíjet. Prodej majoritního podílu v Czech Coal proto nepřichází v úvahu," dodal Stavěl.

Půlka firmy za deset miliard
Podle informací HN mají vlastníci Mostecké uhelné dosud neznámému finančnímu investorovi přenechat 49 procent akcií Czech Coal za cenu zhruba deseti miliard korun, dalších deset miliard mají zaplatit za případné odkoupení zbývajícího podílu.
Jak napsal v pátek server Euro OnLine, má kupec necelé poloviny akcií Czech Coal získat na zbývající podíl předkupní právo. Podle serveru je kupcem zahraniční společnost ze Švýcarska, za níž zřejmě stojí známý finančník Pavel Tykač.
Mluvčí Stavěl o údajném švýcarském zájemci odmítl mluvit: "Akcionáři to nechtějí komentovat. Zájemců o akcie Czech Coal je celá řada a v dohledné době se žádný prodej určitě neuskuteční."
Spekulace o prodeji podílu v Czech Coal však už znepokojují šéfy elektrárenské společnosti ČEZ, jež sama měla o koupi Mostecké uhelné před časem zájem. "Struktura vlastníků Mostecké uhelné nás velmi zajímá už proto, že je pro nás nesmírně důležitá jistota, zda budou dodržovány sjednané smlouvy na nákupy uhlí," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Hnědé uhlí pro ČEZ
Státní společnost ČEZ od Mostecké uhelné nakupuje téměř třetinu hnědého uhlí, jež potřebuje pro své elektrárny. Na těchto dodávkách je závislá chystaná modernizace elektrárny v Počeradech. Budou-li zrušeny ekologické limity na těžbu uhlí Mostecké uhelné společnosti, význam dodávek pro ČEZ ještě stoupne - právě ona pak totiž bude mít vůbec největší zásoby hnědého uhlí v zemi. Už dnes jsou podmínky, za nichž MUS firmě ČEZ své uhlí prodává, důležitým faktorem ovlivňujícím výrobní náklady, a tudíž i cenu elektřiny.
ČEZ má od loňska s MUS uzavřen kontrakt na odběr uhlí až na padesát let dopředu. "Smlouva nám zaručuje stabilitu, obsahuje totiž vzorec, podle kterého se ceny tvoří," říká mluvčí Kříž. Přesto mezi energetiky panují obavy, že nový akcionář Czech Coal by mohl začít tlačit na růst ceny uhlí.
"Je-li pravda, že kupec zaplatí za ovládnutí celé MUS až dvacet miliard korun, jde o cenu, která je při současných cenách nereálná," řekl HN znalec energetického trhu, který si nepřál být jmenován.

Co je Czech Coal
Společnost Czech Coal vlastní druhé největší hnědouhelné doly v zemi - Mosteckou uhelnou
Skupina je druhým největším dodavatelem uhlí pro elektrárenskou firmu ČEZ, zajišťuje 30 procent její spotřeby.
Loni vytvořila 1,84 miliardy korun čistého zisku při tržbách 8,15 miliardy korun (dosud neauditováno).
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů