Pátek, 19. dubna 2024

Vláda připravuje dvě miliardy na ekologické škody

Vláda připravuje dvě miliardy na ekologické škody

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Obce a podniky v Moravskoslezském kraji, které zdědily území s ekologickou zátěží, zřejmě budou mít šanci získat ze státního rozpočtu celkem dvě miliardy korun na revitalizaci a sanaci zasažených území. O uvolnění peněz by měla rozhodnout vláda na přelomu června a července, řekl zmocněnec vlády pro Moravskoslezský kraj Petr Wolf.

Zatímco první čtyři miliardy uvolněné po roce 2002 byly určeny na řešení největších problémů zejména a areálech bývalých šachet a hutí, další peníze by měly sloužit na přípravu průmyslových zón v areálech opuštěných dolů a podniků.

"Podpořeny by měly být zejména projekty na rekultivaci pozemků na Ostravsku po bývalých šachtách a hutích a jejich přeměna na průmyslové zóny. Měly by sloužit například menším firmám, které pro své investice nepotřebují rozsáhlé pozemky na zelených loukách," vysvětlil Wolf.

O peníze předběžně projevila zájem například těžební společnost OKD, která je chce použít na dořešení problematiky úniku důlních plynů v obydlených oblastech. Strojírenský holding Vítkovice by rád s přispěním státu přebudoval pro účely podnikání část území v Dolní oblasti Vítkovic.

Podle Wolfa je nyní připraveno 17 projektů v celkové hodnotě asi 1,5 miliardy korun. "Jsem připraven pomoci i dalším zájemcům o vypracování projektů a samozřejmě bych byl rád, aby se co největší počet oprávněných subjektů o tuto možnost likvidace ekologických zátěží začal včas zajímat," řekl zmocněnec.

Díky miliardám, které stát na území Moravskoslezského kraje investoval v předchozích letech, firmy zahladily některé staré zátěže v OKD, zlikvidovaly skládky nebezpečných odpadů a upravily pozemky po nefunkčních provozech, zejména po šachtách. "Byly to problémy, které se musely řešit okamžitě. Teď je vhodná doba na systémovější řešení," dodal Wolf.

http://morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů