Úterý, 16. dubna 2024

Ekologové se obávají obnovení těžby čediče na Tlustci

Ekologové se obávají obnovení těžby čediče na Tlustci
TLUSTEC - Ekologové se obávají, že těžaři ze společnosti Go Point se pokoušejí získat povolení další těžby čediče na Tlustci na Českolipsku. Podle vydání MfD pro Liberecký kraj začaly další boje o těžbu. Proti novému rozhodnutí libereckého báňského úřadu, který povolil takzvané zajištění lomu, už vystoupilo město Jablonné v Podještědí i ekologické organizace, informuje deník.

"Je zcela zřejmé, že těžaři chtějí pod záminkou zajištění lomu těžit," varuje Miroslav Šimonek, radní Jablonného v Podještědí a předseda Sdružení na záchranu kopce Tlustec. Místní lidí podle něj dávají přednost krásné a neporušené krajině před devastující těžbou, která před dvěma lety ustala.

S názory ekologů ale Obvodní báňský úřad v Liberci nesouhlasí. "Zajištění lomu bude probíhat pod naším dohledem. Není možné, že by těžaři mohli naše povolení zneužít," řekl listu Miroslav Vaněk z Obvodního báňského úřadu v Liberci.

Vyjádření těžařské společnosti Go Point, které lom od roku 2001 patří, se deníku nepodařilo sehnat. Go Point ale dříve prosazoval plán, podle kterého by těžba čediče vydělávala prostředky na rekultivaci celého lomu, upozorňuje MfD.

Jablonné v Podještědí i ekologická sdružení se proti povolení báňského úřadu chtějí odvolat k Českému báňskému úřadu. Jiné další řízení, ve kterém se jednalo o posouzení vlivů na životní prostředí, bylo přerušeno.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů