Sobota, 20. dubna 2024

MUS chce jít za ekologické limity

MUS chce jít za ekologické limity
Vlastníci Mostecké uhelné společnosti (MUS) se spojují s dalšími partnery. Důvodem je snaha posílit celou mateřskou skupinu Czech Coal kapitálově, aby se tak připravila na další expanzi.
"Připravujeme několik významných investic," prohlašuje Petr Pudil, spolumajitel firmy Czech Coal, jež mostecké doly vlastní a která prodala minoritní podíl v MUS kyperské firmě Indoverse Czech Coal Investments.
Vlastníci dolů se nyní podle Pudila chystají zejména zpřístupnit zásoby hnědého uhlí, které jsou za dosud platnými ekologickými limity, a nesmějí se tedy těžit.
O prolomení limitů vláda dosud nerozhodla, jejich pád je ale velmi pravděpodobný. A to i přesto, že proti se stavějí jak ochránci životního prostředí, tak velká část místních obyvatel. Pokračování těžby by totiž padly za oběť dvě vesnice - Horní Jiřetín a Černice, jejichž občané se těžbě brání.
Za neudržitelné ale považují limity obě hlavní politické síly v zemi - ČSSD i ODS. S těžbou za limity počítá vládní energetická koncepce a staví na nich své rozvojové plány i elektrárenská firma ČEZ. Konečné slovo při rozhodování o limitech bude mít zřejmě krajská a místní samospráva.
Prolomení limitů by sice zajistilo těžařům z MUS práci a tučné příjmy na další desítky let, zároveň ale rozšiřování těžby za hranicí limitů představuje nákladný projekt: jen na přesídlení obyvatel obcí Horní Jiřetín a Černice, jež stojí těžbě v cestě, bude Mostecká uhelná potřebovat pět miliard korun.
Pod oběma vesnicemi je ovšem podle odborníků ukryto zhruba 280 miliónů tun kvalitního uhlí a dále by se po zbourání obou obcí otevřela cesta k dalším asi 470 miliónům tun uhelných zásob.
Právě kvůli přístupu ke strategickým uhelným zásobám byla Mostecká uhelná dosud mimořádně atraktivní i pro další energetické firmy. Koupit její akcie se v minulosti marně pokoušel ČEZ, usilovala o ně i firma J&T, která vlastní v severních Čechách dvě teplárny.
Czech Coal má ale kromě rozšiřování těžby na Mostecku i další plány. "Chystáme akvizice některých výrobců elektrické energie a tepla a zvažujeme také výstavbu zcela nové elektrárny," říká Pudil.
Expandovat má nejen česká těžební část Czech Coal, ale i její moravská větev. Tam se podle zatím neoficiálních informací Czech Coal spojil s energetickým gigantem E.ON, jemuž přenechal majoritní podíl v Teplárnách Otrokovice a Energetice Malenovice. Ty zásobují teplem města Zlín a Otrokovice či firmu Barum.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů