Čtvrtek, 25. dubna 2024

Mostecká uhelná zahájila ofenzívu

Mostecká uhelná zahájila ofenzívu
Až trojnásobek odhadní ceny domu nabízí společnost Mostecká uhelná (MUS) obyvatelům Horního Jiřetína a Černic na Mostecku. Záměrem firmy je rozšíření těžby uhlí v lomu ČSA, což by znamenalo likvidaci obou obcí. Dosud je chrání územní ekologické limity těžby hnědého uhlí, o nichž rozhodla vláda před 15 lety. "Nabídka platí rok, tedy do 26. června 2007. Uvidíme, jak lidé zareagují," uvedla mluvčí MUS Liběna Novotná. Podle prvních reakcí však návrh těžební firmy obyvatele nenadchl.
MUS nabízí obyvatelům několik variant odškodnění. Pokud by souhlasili s vybudováním nové obce na náklady těžební firmy, přemístí je do asi 17 kilometrů vzdálené lokality Vysoká Pec - Drmaly na Chomutovsku, připravena má další dvě místa. Lidé se však také mohou rozhodnout pro individuální výstavbu jinde.
Základem pro výpočet výše náhrady bude odhadní cena nemovitosti navýšená o koeficienty. Tříčlenná rodina, která se rozhodne pro hromadné přestěhování a jejíž rodinný dům má hodnotu 1,1 miliónu korun, dostane 2,73 miliónu korun. Při stejných podmínkách, ale volbě individuální nové výstavby, činí kompenzace 3,23 miliónu.
"Lidem se to zdá poměrně málo. Hlavně však stále neznáme důvod, proč je další těžba uhlí nutná a proč musí naše domy padnout," řekl Petr Leichner z Horního Jiřetína. Podobný názor mají i jiní obyvatelé. Jsou ale i takoví, kteří jsou ochotni svůj dům prodat.
Do obou obcí, v nichž žije asi 700 domácností, MUS rozeslala prostřednictvím České pošty 1045 nabídek na odkup domů.
Vedení MUS spoléhá na to, že obyvatelé o nutnosti pokračování těžby uhlí, byť za cenu zbourání obcí, přesvědčí. V referendu loni v únoru ale vyjádřili nesouhlas s prolomením limitů. Za záchranu svých domovů hlasovala většina ze 1430 oprávněných voličů.
Obyvatelé, kteří se nechtějí stěhovat, mají podporu ekologů, Pro prolomení limitů jsou naopak odboráři MUS. Útlum těžby a uzavření jedné ze dvou lokalit těžební firmy by podle nich připravily o práci až 4000 lidí, ekologové hovoří jen o 800 pracovních místech.
O prolomení limitů a rozšíření dobývacího prostoru se hovoří v souvislosti s energetickou koncepcí státu schválenou vládou před dvěma lety.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů