Středa, 24. dubna 2024

Hornické muzeum Příbram otevřelo podzemní vodní patro

Hornické muzeum Příbram otevřelo podzemní vodní patro
PŘÍBRAM - Hornické muzeum Příbram letos rozšířilo prohlídky podzemí o takzvaný wasserlauf, tedy vodní patro. Návštěvníci se jeho prostřednictvím seznámí s někdejším využitím vodní energie v rudném ložisku. Příbramské muzeum je jedním z mála v Evropě, které umožňuje zájemcům fárat do podzemí, řekl jeho ředitel Josef Velfl.
Významnou úlohu přitom podle něj měly státní podnik Diamo, který novou turistickou cestu zajistil z hlediska bezpečnosti, a obvodní báňský úřad z hlediska legislativy. Současné předpisy totiž zakazují využít bývalé důlní klece, připomněl Velfl.
Muzeum proto použilo komín, jímž se kdysi odvětrávalo podzemí a dopravoval se do něj materiál, a postavilo v něm výtah. Stál 1,5 miliónu korun. Na dalšího půl miliónu korun přišlo schodiště, jímž se návštěvníci po absolvování cesty podzemím, dlouhé zhruba 750 metrů, dostanou ven. Prohlídková trasa vede z Dolu Anna do dolu Vojtěch. Kromě komor vodních kol v něm návštěvníci uvidí i stará důlní díla ze 16. a 17. století.
Do poloviny 19. století byla téměř jediným energetickým zdrojem pro zajištění rozvoje těžební a úpravnické činnosti voda. Sloužila k pohonu důlních a úpravenských zařízení i ve vlastním hutním procesu. Nová prohlídková trasa ukazuje část unikátního vodního komplexu, který v minulosti tvořilo pět vodních kol.
Hornické muzeum Příbram vzniklo v roce 1886 a je největším hornickým muzeem v republice. Má přes 40 stálých expozic v památkově chráněných objektech Ševčinského, vojtěšského, anenského a drkolnovského dolu a v hornické chalupě v Příbrami. Jeho pobočkami je Památník Vojna u Příbrami, skanzen Vysoký Chlumec, Muzeum špýchar Prostřední Lhota a Muzeum zlata Nový Knín.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů