Pátek, 19. dubna 2024

Pověra: energetická koncepce požaduje uhlí pod Horním Jiřetínem

Pověra: energetická koncepce požaduje uhlí pod Horním Jiřetínem

Hnutí DUHA dnes dementovalo pověru, jež se šíří v Ústeckém kraji a podle které Státní energetická koncepce počítá s těžbou uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi.

Přitom vznikající vládní trojkoalice i ČSSD se shodují, že hodlají takzvané územní ekologické limity těžby uhlí zachovat. 

Požadavek na prolomení limitů těžby byl pouze v původním návrhu Státní energetické koncepce. Ministři se ovšem těsně před schválením rozhodli ji změnit. Namísto „zrušení územních ekologických limitů” – a tedy i vytěžení uhlí pod ohroženými vesnicemi – formulaci upravili na „racionální přehodnocení“ limitů. Zachovává tady status quo a případné budoucí přehodnocení může samozřejmě mít kladný i záporný výsledek.

Dosavadní ministr průmyslu a obchodu Milan Urban navíc v lednu ve společném prohlášení s předsedou vlády uvedl, že rozhodnutí o rozšiřování dolu nechá na lidech v Ústeckém kraji. Jiří Paroubek před půldruhým měsícem v dopise litvínovskému starostovi výslovně napsal, že „usnesení č. 444/1991 [kterým byly limity těžby vyhlášeny] bude respektovat každá vláda, které budu předsedat a v níž bude mít většinu Česká strana sociálně demokratická“ (dopis z 27.5.). Změnu stanoviska je ochoten připustit pouze tehdy, pokud by o zrušení vládních limitů těžby výslovně požádalo zastupitelstvo Ústeckého kraje nebo krajské referendum.

Nehodlá na tom nic měnit ani vznikající vládní koalice. ODS, lidovci a Strana zelených se v koaliční smlouvě výslovně a jasně shodli: „Zachováme územní limity těžby hnědého uhlí“.

Petr Holub, vedoucí programu Energie Hnutí DUHA, řekl:

„Spousta lidí si kupodivu myslí, že proti sobě stojí domovy lidí v Horním Jiřetíně i Černicích a státní energetická koncepce. Ale ve skutečnosti v ní nic takového není. Schválená koncepce s rozšiřováním dolů za platné limity těžby nepočítá. Pouze požaduje limity přehodnotit, což se mimochodem právě děje při projednávání krajského územního plánu. Takové přehodnocení samozřejmě může mít kladný i záporný výsledek. Navíc se politici vznikající vládní trojkoalice i ČSSD shodují, že limity těžby platí a že pokud si to místní lidé výslovně nevyžádají, nehodlají na tom na vládní úrovni nic měnit.“

Kontakt:       Petr Holub, Hnutí DUHA, telefon 604 177 711, email petr.holub@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů