Pátek, 19. dubna 2024

Město potřebuje stále peníze na sanace skal

Město potřebuje stále peníze na sanace skal
Děčín - Děčín chce získat další miliony korun na zabezpečení skalních masivů na území města. Po ukončení sanačních prací v oblasti Pastýřské stěny patří pozornost lokalitě Červený vrch směrem do Drážďanské ulice.
"Rada města se touto problematikou už zabývala a teď bude záležet na rozhodnutí zastupitelů, jestli doporučující stanovisko podpoří," reagoval děčínský primátor Vladislav Raška. Požadované sanační zásahy by totiž měl hradit převážně Státní fond životního prostředí. Může zaplatit až devadesát procent nákladů a zbývající peníze musí ze svého rozpočtu přidat město.
"Žádost o dotaci má dvě varianty. To první předpokládá zabezpečení skal s částečným vyzděním a s použitím plotových prvků, které by měly zabránit pádům uvolněných kamenů do Drážďanské ulice. Pokud dojde na tuto alternativu, budou se náklady pohybovat okolo osmi milionů korun," vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí děčínského magistrátu Jiří Hykš.
V druhém případě se počítá s kotvením některých částí skal a betonovými podpěrnými pilíři. Byl by to ale zásah o pět milionů dražší. Také kvůli doprovodné instalaci monitorovacího zařízení. K plánovaným sanačním pracím, pokud město Děčín získá požadovanou dotaci na jednu nebo druhou variantu zabezpečení, se musí ještě vyjádřit státní ochrana přírody a geologičtí odborníci.
" O připravovaném zákroku víme, ale zatím jsme žádnou oficiální žádost nedostali. V podobných případech zejména posuzujeme nezbytnost navrhovaného rozsahu prací a stanovujeme podmínky, které je třeba v průběhu sanace dodržet," uvedl Karel Stein z děčínské správy CHKO Labské pískovce.

JOSEF SUK
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů