Pátek, 29. března 2024

Blanensko: V krasu končí těžba vápence

Blanensko: V krasu končí těžba vápence
V posledním vápencovém lomu v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras na Blanensku míří hornická činnost ke konci. Těžební aktivity zůstávají na dvou místech: těžba vápence v lomu Skalka mezi Ochozem a Březinou a dále lom Rudice- Seč, kde se těží sklářské písky.

Blansko - V závěru srpna byla v lomu Malá dohoda nedaleko Šošůvky zastavena hornická činnost zaměřená přímo na těžbu vápence. Další práce budou pokračovat v souladu s plánem likvidace lomu v úzké spolupráci se Správou CHKO.
Zásoby byly prakticky vytěženy. Teď je cílem definitivní uzavření posledního aktivního lomu na území chráněné krajinné oblasti v rámci okresu.
" Likvidační plán byl zpracován za významného přispění správy CHKO, která stanovila, jak bude lokalita v konečné fázi vypadat, co zůstane a co se odklidí," řekl pracovník správy Antonín Tůma. Zmizí stará úpravna kamene. Zachován zůstane objekt staré vápenky jako upomínka činnosti, která byla v minulosti přínosná pro celou oblast.
" Stanovili jsme také, jakou podobu bude lom mít. To například znamená zarovnání některých stěn, přerušení komunikací a vybudování ochranného valu," doplnil Antonín Tůma.
" Také máme zájem na tom, aby po naší činnosti zůstal prostor, který nebude narušovat charakter krasu," řekl jeden ze spolumajitelů lomu Josef Pernica mladší.
Některé přístupové cesty budou zalesněny. Jinak zůstane na přírodě, aby se postarala o postupné zarůstání svahů. Strmější skalní stěny zůstanou zřejmé holé. Lom nikdy nebude zaplaven. Leží přímo nad jeskynním systémem Amatérské jeskyně, takže voda vsakuje do podzemí. To je také důvod, proč vedení CHKO dohlíží na jeho postupnou likvidaci.
" Lom leží na území krasu. Je dobře, že tam práce skončí, protože kolem bylo poměrně dost prašno. Na druhou stranu si myslím, že by tam mohla v budoucnu vzniknout zajímavá odpočinková zóna," uvedla starostka Ostrova u Macochy Zdeňka Svobodová.

MARTA ANTONÍNOVÁ
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů