Pátek, 29. března 2024

Nová dlažba náměstí skrývá významné památky z počátků města

Nová dlažba náměstí skrývá významné památky z počátků města

V těchto dnech budou mít obyvatelé a návštěvníci Plzně poprvé možnost projít se po nové dlažbě na náměstí Republiky. Málokoho přitom napadne, že jen několik decimetrů pod novotou zářícím povrchem jsou skryty významné památky z počátků města. Právě jimi se zabýval archeologický výzkum Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek (ZIP o.p.s.), který probíhal v souvislosti se stavbou od loňského listopadu až do července letošního roku. První etapa výzkumu je v současné době již vyhodnocena v nálezové zprávě a je proto možné zveřejnit nejdůležitější výsledky výzkumu.

Ten přinesl především zásadní zjištění o počátcích dominanty města Plzně, o chrámu sv. Bartoloměje. Jeho existence je doložena poprvé v roce 1307, tedy záhy po založení města kolem roku 1295. Základy presbytáře, který je nejstarší dochovanou částí stavby, však byly založeny nejdříve ve 40. letech 14. století, poté co bylo celé náměstí důkladně vydlážděno dlažbou z říčních oblázků a valounů. Do té doby stála na místě dnešního kostela jen provizorní stavba. Důležité je zjištění, že u kostela sv. Bartoloměje se v počátcích města vůbec nepohřbívalo. Hřbitov nepochybně fungoval u kostela Všech Svatých na předměstí, kde podle všeho až do roku 1344 sídlila plzeňská fara, pohřbívalo se rovněž v klášterech, minoritském (později františkánském) a dominikánském. Počátky hřbitova u chrámu sv. Bartoloměje spadají nejdříve ke konci 14. století.

Výzkum tedy prokázal, že kostel sv. Bartoloměje se stal výraznou dominantou největšího mimopražského náměstí v Čechách až ve druhé polovině 14. století.

Další informace:

Mgr. Radek Široký, archeolog ZIP o.p.s. (vedoucí výzkumu)

Kontakt: rsiroky@zip-ops.cz, tel.: 377422338, 777915600
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů