Úterý, 23. dubna 2024

Středověkému židovskému hřbitovu v Plzni hrozilo vybagrování

Středověkému židovskému hřbitovu v Plzni hrozilo vybagrování

V posledních dnech přinesl tisk zprávu o lokalizaci středověkého židovského hřbitova do areálu staveniště obchodně zábavního centra PLAZA v Plzni. Objev lokalizace hřbitova vychází z topografického rozboru středověkých archivních pramenů, který provedl v rámci přípravy záchranného archeologického výzkumu ZIP o.p.s. – Západočeský institut pro ochranu a dokumentaci památek.

            Investor stavby obchodně zábavního centra, společnost Pilsen Plaza s.r.o. objednala v červnu u ZIP o.p.s. provedení předstihového zjišťovacího archeologického výzkumu. Ještě v témže měsíci byly provedeny tři plošně velmi omezené zjišťovací sondy, jejichž výsledky byly ihned projednány s investorem. V průběhu června až července byla zpracována podrobná rešerše archivních pramenů k prostoru staveniště a její topografické vyhodnocení. Z ní vyplynula lokalizace židovského hřbitova do prostoru stavby parkovacího domu, kterou nemůže zpochybnit ani absence pohřbů v plošně omezených sondách.

            Na základě výsledků výzkumu si společnost Pilsen Plaza s.r.o. vyžádala nabídku na provedení plošného záchranného archeologického výzkumu, která byla předána 15.8.2006. Při předání nabídky byly opětovně projednány výsledky zjišťovacího výzkumu a byla zdůrazněna nutnost provedení plošného záchranného archeologického výzkumu. Od té doby investor stavby přerušil komunikaci a spolupráci se ZIP o.p.s. a po dobu jednoho a půl měsíce nepodnikl žádné kroky k naplnění zákonných podmínek archeologické památkové péče.

            Veden obavami o poškození či zničení významných archeologických památek, především středověkého židovského hřbitova, zveřejnil ZIP o.p.s. před několika dny výsledky svého zjišťovacího výzkumu. Stalo se tak v situaci, kdy byly zemní práce na staveništi obchodně zábavního centra již zahájeny.

            ZIP o.p.s. je přesvědčen o tom, že teprve v reakci na toto zveřejnění společnost Pilsen Plaza s.r.o. navázala spolupráci se Západočeským muzeem. Západočeské muzeum je v oblasti záchranných archeologických výzkumů pro ZIP o.p.s. nespolupracující konkurenční firmou, která nemá k dispozici výsledky zjišťovacího výzkumu, ani si je dosud nevyžádala.

            Podle vyjádření v MF dnes provede Západočeské muzeum archeologický výzkum ve stejném termínu, s jakým počítala nabídka ZIP o.p.s. V případě nižší ceny lze mít obavy o skutečně řádné a důkladné provedení výzkumu. To je oprávněné zvláště v situaci, kdy k jeho zahájení dochází bez patřičných podkladů a kdy může absence těchto podkladů způsobit vážné chyby v provádění výzkumu (poškození židovského hřbitova).

Tisk. zpráva ZIP o.p.s.

            Provádění výzkumu v tak významné lokalitě by mělo být komisionelně vyhodnoceno a jeho průběh posuzován koreferentem. Výsledky výzkumu ZIP o.p.s. budou v nejbližších dnech předány nezávislým expertům.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů