Čtvrtek, 28. března 2024

Co dál? Ekolog a těžař se shodnou jen stěží

Co dál? Ekolog a těžař se shodnou jen stěží
Málokterý problém rozděluje odborníky tak nesmiřitelně, jako budoucí energetická strategie České republiky.
Zatímco většina průmyslníků prosazuje maximální využití domácích zásob surovin, ekologové tvrdí: energetická nezávislost je mýtus! Šanci mají podle nich Češi jedině v ochraně životního prostředí a v energetických úsporách.
Na jednom se shodují obě strany: Ať už se Česko vydá jakoukoliv cestou, jeho závislost na dovozech energií poroste. Počítá s tím i státní energetické koncepce, která sází na dotěžení veškerých domácích zásob hnědého uhlí a na jadernou energii. Přesto ale podle ní budeme už po roce 2015 přes polovinu energií dovážet.

Závislost na dovozu: vážné riziko, či posvátná kráva?
"Česko bude na dovozech energií stále závislejší, jde ale o to, aby závislost nebyla kritická. Pokud ji nebudeme mírnit, ocitneme se jednou v situaci Ukrajiny či Gruzie, které jsou kvůli plynu pod přímým politickým tlakem Ruska," říká Petr Pudil, generální ředitel skupiny Czech Coal, do níž patří Mostecká uhelná společnost.
Šéf Strany zelených Martin Bursík ovšem nevidí v dovozu velké riziko: "Pojem energetická nezávislost je zneužíván pro obhajobu vytěžení uhelných zásob a renesance jaderné energetiky. Stala se z něj posvátná kráva!" prohlašuje.
Závislosti na dovozu energií, v našem případě především na zemním plynu z Ruska, se podle Bursíka není třeba bát: "To není jen problém Česka, ale celé Evropy, proto se jedná s ruským prezidentem Putinem, proto je třeba pracovat na diverzifikaci zdrojů plynu," říká.
Zelení právě zemní plyn považují pro nejbližší roky za nejdůležitější náhradu tradičních pevných paliv. "Jde o dočasnou náhradu," zdůrazňuje Bursík.
Do budoucna je totiž podle něj třeba řešit problém energií především úsporami. A používáním nejmodernějších technologií, které mají vysokou účinnost a přitom co nejméně zatěžují životní prostředí.

Uhlí i "jádro" jsou mezi experty jablkem sváru
Čeští průmyslníci a energetici tvrdí, že bez uhlí a jaderné energie se do budoucna neobejdeme: "Největší zásoby máme v hnědém uhlí. Vytěžit ho ještě lze asi dvě miliardy tun, to postačí na víc než sto let," říká Pudil. Potíž je v tom, že využití těchto zásob brání takzvané územní limity těžby v severních Čechách, vyhlášené vládou v roce 1991. O jejich zrušení nyní těžaři usilují. "Stát má na vytěžení uhlí za limity zájem, říká to jeho energetická koncepce. A každá rozumná země se snaží svou energetickou strategii prosazovat. Jen naše politika ji neprosazuje, a nedává tak investorům dlouhodobou jistotu stabilního prostředí. To v Německu vstupují zemské vlády aktivně do jednání o přesídlení obcí kvůli těžbě. Na rozdíl od českých politiků se nestydí říci, že je to v zájmu země" zlobí se šéf skupiny Czech Coal, jež by ráda vybudovala na ložiscích uhlí za "limity" vlastní elektrárnu.
Bursík naopak žádá, aby se stát od záměrů na těžbu za územními limity distancoval: "Už proto, že severní Čechy jsou těžbou poškozené, což brzdí ekonomický rozvoj celého regionu!"
Podobně oba muže dělí i pohled na budoucnost jaderné energie. Pudil její rozvoj považuje za nutný: "Jádro má v Česku tradici, klíčové zůstane i nadále. Pokud bychom jaderné elektrárny zavřeli, budeme muset masívně zvýšit dovoz plynu. To je jedna z nejdražších komodit a navíc je z Ruska, což není pro nás dobrá volba," říká.

Obnovitelné zdroje: spása, nebo nereálný sen?
Šéf zelených jadernou energetiku odmítá: "Jsou tu rizika při provozu, při transportu jaderného paliva, rizika teroristického útoku. Ale hlavně: pořád není vyřešena koncovka palivového cyklu - ukládání vyhořelého paliva." Ekologové tvrdí, že celý vyspělý svět musí od tradičních paliv rychle ustupovat, protože emise proudící do ovzduší z jejich spalování dál a dál oteplují planetu a ničí podmínky pro život. "Jinak by se lidé museli smířit s postupným zvyšováním průměrné teploty, stále častějšími extrémními klimatickými jevy, jako jsou povodně a tropická horka, s tím, že zhruba 300 miliónů obyvatel planety bude ohroženo zaplavením a odsouzeno k přesídlení," říká Martin Bursík.
Ten vidí alternativu především v úsporách energie. "Víte, který energetický zdroj se v posledních pětatřiceti letech nejvíc podílel na získávání energií v Evropské unii? Právě úspory!"
Zároveň ale Bursík počítá s tím, že energie se v daleko větší míře bude vyrábět z takzvaných obnovitelných zdrojů - z vody, větru, biomasy či slunečního záření. "Největší roli z nich u nás bude hrát biomasa, šanci mají nové malé vodní elektrárny, neprávem opomíjená geotermální elektřina a časem energie ze slunečního záření," odhaduje Bursík. Stát by podle něj měl investovat víc do výzkumu technologií na výrobu zelené energie, aby dál zlevňovala.
Pudil se na zelenou energii dívá skeptičtěji: "Obnovitelné zdroje jsou nezpochybnitelné. Ale v příštím půlstoletí nedokáží pokrýt potřeby ani ze čtvrtiny, i když budeme mnohem víc šetřit," míní. Větší perspektivu má podle něj z obnovitelných zdrojů jen biomasa.

Jediná jistota pro spotřebitele: drahota
I když se zástupci průmyslu a ekologů ve většině názorů liší, v jednom jsou zajedno: Energie podle Pudila i Bursíka bude v budoucnu čím dál dražší.
"Ceny porostou, jde jen o to, jak rychle," říká Pudil, podle něhož záleží na vývoji cen ropy, na míře využití zemního plynu či rychlosti budování nových evropských elektráren. "Významným důvodem pro zdražování jsou ale i ekologická opatření, zejména podpora obnovitelných zdrojů, kterou platíme všichni v ceně elektřiny. Dál povolenky na emise a složité schvalovací procesy při stavbě nových elektráren," upozorňuje: Varuje, že pokud vlády nevytvoří takové podmínky, které by zaručily investorům do nových elektráren ekonomickou návratnost, "stane se energie luxusem pro bohaté".
Bursík vidí východisko ze zdražování úplně jinde: znovu v šetření. "Největší prostor je k tomu v bydlení a v dopravě. A často to spotřebitele nic nestojí. V Německu spočetli, že kdyby lidé přestali udržovat své spotřebiče nepřetržitě v režimu stand-by, uspořila by se produkce jedné jaderné elektrárny!"
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů