Středa, 24. dubna 2024

Geologové skončí průzkum žlutických sklepů v listopadu

Geologové skončí průzkum žlutických sklepů v listopadu

Žlutice - Už koncem listopadu bude dokončen profesionální geologický průzkum žlutického podzemí, přesněji žlutických historických středověkých sklepů. Díky dotaci z ministerstva životního prostředí na sanaci poddolovaných oblastí je získala specializovaná geologická firma.

"Jsem rád, že průzkum se uskutečnil tak kvalitně a profesionálně. Hodně tomu pomohla velmi dobrá koordinace průzkumných prací s našim odborem správy majetku a hasiči, bez nichž by například v některých vytopených sklepech vůbec nemohli geologové zaměřovat," vysvětluje starosta Žlutic Jaroslav Vojta.

Někdy nebyla koordinace vůbec jednoduchá, postup průzkumu se plánoval několik dní napřed a trasa musela být přístupná.

"Vytopené středověké sklepy nejsou ve Žluticích nijak ojedinělé, někteří z nás se dosud musejí sami postarat o jejich alespoň částečnou bezpečnost. Mnozí například klenbu podepírali dřevěnými trámy, je to v podstatě nebezpečné. Proto jsme rádi, že se geologové pustili do tak odborného průzkumu a mnohým odpověděli na otázku bezpečnosti podzemí," říká jeden z majitelů historického sklepení v centru města.

Práce geologů však neměla jen tento význam. Podstatný je především její přínos pro další stavební vývoj v centru města. "Vzhledem k tomu, že i v digitální podobě budeme vidět, co si můžeme při výstavbě například na Velkém náměstí dovolit, je pro nás výsledek průzkumu nedocenitelný," dodává starosta Vojta.

Karlovarský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů