Čtvrtek, 28. března 2024

V Antarktíde sa našla kostra mladého plesiosaura

V Antarktíde sa našla kostra mladého plesiosaura

Washington 12. decembra (TASR) - V Antarktíde sa našli kosti mláďaťa pravekého morského plaza - plesiosaura, oznámili americkí vedci a nadácia National Science Foundation.

Tento praveký tvor žil na Zemi pred 70 miliónmi rokov a jeho podobu možno prirovnať k slávnej Nessie - dlhokrkej príšere, ktorá údajne obýva škótske jazero Loch Ness.

Nájdená fosílna kostra je dlhá 1,5 metra a je jednou z najúplnejších svojho druhu, aká sa kedy našla. V stredu ju vystavia v South Dakota School of Mines and Technology's Museum of Geology v americkom štáte Južná Dakota.

Plesiosaurs žil po milióny rokov vo vtedy teplom južnom oceáne obklopujúcom Antarktídu. Dospelý tvor dosahoval dĺžku až 9,6 metra. Vďaka plutvám v tvare diamantu dokázal "lietať" nad vodou, podobne ako dnes tučniaky.

Nájdená kostra je mimoriadne zachovalá, najmä oblasť brušnej dutiny, vrátane vidlicovitých rebier a početných brušných kostičiek, ktoré pravdepodobne pomáhali plesiosaurovi udržať sa na vode, alebo mu pomáhali pri trávení.

Vedci pri vyťahovaní fosílie bojovali s mrazivým počasím a silným vetrom, ktorý miestami dosahoval rýchlosť až 113 km/h. Skamenelina bola tak ťažká, že ju museli premiestňovať vrtuľníkom.

Medzinárodná expedícia, ktorej sa podaril vzácny úlovok, sa uskutočnila v roku 2005. Jej členmi bol James E. Martin, kurátor múzea pre oddelenie paleontológie stavovcov, Judd Case z Eastern Washington University a Marcelo Reguero z argentínskeho Museo de La Plata.

Kostra sa našla na jednom z antarktických ostrovov, v oblasti pokrytej sopečným popolom, čo viedlo vedcov k úvahám, že plesiosaura mohla zabiť erupcia.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů