Pátek, 26. dubna 2024

Shellu hrozí v Rusku obrovská pokuta

Shellu hrozí v Rusku obrovská pokuta
Ruský úřad pro ochranu životního prostředí včera oznámil, že možná ztrojnásobí na 30 miliard dolarů své požadavky na náhradu místních ekologických škod na nalezišti Sachalin-2, které patří konsorciu vedenému britsko-nizozemským koncernem Royal Dutch/Shell. Jde o další vystupňování tlaku na Shell, aby prodal část svého podílu na projektu ruskému polostátnímu podniku Gazprom. Gazprom chce koupit asi 50procentní podíl. Současným majitelům za to dá hotovost a některá svá aktiva, řekl včera předseda představenstva Gazpromu Dmitrij Medveděv, který je zároveň místopředsedou ruské vlády. Neupřesnil však, kolik Gazprom zaplatí a zda mezi aktivy bude i podíl na nalezišti Zapolarnoje, o něž má Shell zájem.
Napřed je prý ale třeba vyřešit záležitost s pokutou. Celý projekt, největší plynárenský podnik na světě, který již stál 22 miliard dolarů (dvojnásobek původně odhadovaných nákladů), by se kvůli pokutě neúnosně prodražil. Navíc ruské vyšetřování brání zahájit vývoz plynu do zahraničí.
Agentura na ochranu životního prostředí se chystá zahájit proti Shellu právní kroky v březnu, řekl náměstek ředitele úřadu RosPrirodNadzor Oleg Mitvol. On sám však byl nedávno obviněn ministerstvem životního prostředí z liknavosti při vyšetřování různých případů v minulých letech. Někteří pozorovatelé spekulují o tom, že jde o přípravy na to, aby mohl být odvolán poté, co kvůli hrozící pokutě Shell levně prodá svůj podíl Gazpromu.
Experti se domnívají, že nejde o ekologii, ale o snahu Kremlu získat na projektu výhodnější podmínky a dostat pod svou kontrolu těžbu surovin v Rusku. Obavy ochránců životního prostředí, že těžba na Sachalinu znečistí řeky a ublíží tamním kytovcům, totiž nikdo, dokud se o projekt nezačal zajímat Gazprom, nebral na zřetel.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů