Pátek, 19. dubna 2024

Likvidace lagun dožene zpoždění

Likvidace lagun dožene zpoždění
OSTRAVA Ropné laguny v Ostravě po bývalé chemičce budou vyčištěny v původním termínu, tedy do roku 2010. Jedinou podmínkou je vydání kladného stanoviska ke studii o vlivu na životní prostředí ještě v letošním roce, tvrdí firmy ze sdružení Čistá Ostrava, jež státní zakázku za více než tři miliardy korun získalo.
Podle nedávného prohlášení ministra průmyslu a obchodu Martina Římana jsou ale práce natolik opožděné, že se stanovený termín nedá stihnout. Říman zároveň uvedl, že v případě další nečinnosti sdružení zváží zrušení smlouvy.
"Případné kroky ze strany státu směřující k ukončení smlouvy by odstartovaly celou řadu soudních sporů, neboť dosavadní náklady na financování zakázky vynaložené z prostředků sdružení Čistá Ostrava dosahují již dnes několika desítek milionů korun," řekl mluvčí sdružení Martin Poláček. Ukončení smlouvy by podle něj způsobilo zastavení projektu a prodloužení ekologického rizika o mnoho let. Firmy provádějí v oblasti lagun ochranné čerpání a monitoring kvality vody a ovzduší. "Zároveň probíhají diskuse mezi novým vedením ministerstva životního prostředí, které si podle nás klade rozšířené technologické požadavky oproti původním požadavkům z roku 2006, podle kterých jsme dokumentaci připravili," uvedl Poláček.
Ministerstvo životního prostředí trvá například na doplnění dokumentace o popis vlivu spalování ropných materiálů.
V areálu bývalé chemičky je třeba odtěžit 200 tisíc tun ropných kalů, vyčistit 600 tisíc tun znečištěné zeminy i podzemní vodu. Některé odpady chtějí firmy recyklovat.
Firmy již dříve slíbily obyvatelům Ostravy, že likvidace lagun jejich život neovlivní. Citlivé procesy mají ukrýt podtlakové haly odvětrávané přes filtry, sídliště Fifejdy ochrání protihluková stěna.
Ostravské laguny jsou produktem odpadů z chemičky, která byla v provozu celé minulé století. Patří k největším ekologickým zátěžím v republice. O zamořené území se stará státní podnik Diamo.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů