Pátek, 19. dubna 2024

Boj o evropské uhlí

Boj o evropské uhlí
Jeden z nejvlivnějších českých podnikatelů, šéf společnosti Czech Coal a místopředseda představenstva Mostecké uhelné společnosti, bude hájit zájmy uhelné lobby v evropském rozměru. Petr Pudil byl zvolen viceprezidentem Evropské asociace uhelného průmyslu EURACOAL.

Vlastníci a manažeři v uhelném průmyslu se těší velké pozornosti; má se za to, že v jejich rukou je nejen osud vesnic, které leží na uhlí, ale do jisté míry i cena energií. U osoby Petra Pudila je zájem veřejnosti o to větší, že byl po jistou dobu spojen s otazníky opředenou skupinou Appian. Říká se, že je mimořádně chytrý a že byl hlavou společnosti, i když oficiálně nebyl.

Společnost Czech Coal, které Pudil šéfuje a do níž dnes kromě Mostecké uhelné společnosti (MUS) patří také Teplárna Otrokovice, Energetika Malenovice a řada dalších firem, vznikla zhruba přede dvěma roky. Příběh MUS, nejcennější součásti skupiny, je zhruba následující: V polovině 90. let začal někdo skupovat akcie do té doby majoritně státní společnosti. V roce 1998 bylo oznámeno, že majitelem většinového podílu je americký fond Appian Group. Kdo za ním měl stát, se nikdy nezveřejnilo. Předsedou představenstva MUS byl tehdy Antonín Koláček. Spekulovalo se, že Appian je přímo on a někteří další manažeři. Appian získal později také plzeňskou Škodu Holding.

Petr Pudil se objevil na scéně právě v roce 1998, když nastoupil do MUS na pozici ředitele pro strategický rozvoj, poté povýšil na ředitele úseku pro strategickou komunikaci Appian Group. Říká se, že nápad založit společně s Koláčkem a dalšími manažery (Lubošem Měkotou a Vasilem Bobelou) firmu Czech Coal, byl taky jeho. Podle zákulisních informací se "koláčkovci" neshodli na strategii s druhou skupinou manažerů, vedenou Jiřím Divišem, a v roce 2005 odkoupili energetická aktiva Appianu.

A jako by nebylo pochybností už z minulosti dost, loni vstoupil do hry Pavel Tykač (kdysi Motoinvest), resp. jeho kyperská firma Indoverse, která koupila 40 procent akcií. Jaká má být Tykačova role, není zcela jasné. Pudil se nechal slyšet, že poněkud kontroverzní Tykačova pověst firmě nijak neublížila.

Petr Pudil ani další spoluvlastníci Czech Coal nejsou dnes v lehké situaci. Vláda se ne a ne vyjádřit k limitům těžby na uhlí. MUS sice dává obrovské peníze na výkup pozemků - zatím těch, kam by potenciálně přestěhovala obyvatele vesnic, pod nimiž leží drahocenné uhlí - ale nemůže dlouhodobě plánovat. Skupina Czech Coal zaměstnává 7 tisíc pracovníků, ročně dosahuje obratu okolo 8 miliard korun. Čistý zisk v roce 2005 byl 1,8 miliardy. Největším odběratelem uhlí z MUS je ČEZ. Energetická společnost je zároveň partnerem i konkurentem - jak ČEZ, tak Czech Coal chtějí např. stavět novou elektrárnu.

Podobné problémy jako ČR řeší celá Evropa. Větší důraz na ekologii nutí země přehodnocovat energetickou politiku. EURACOAL, jehož druhým mužem se Pudil před pár týdny stal, sdružuje 23 subjektů z 15 zemí. Je partnerem ve vyjednávání s Evropskou komisí i parlamentem, jeho cílem je hájit zájmy uhelných firem. Nebude to lehké, i když evropský uhelný průmysl zaměstnává statisíce lidí.

Petr Pudil (32) vystudoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Praze, pro novou funkci viceprezidenta EURACOAL, kde nahradil Řeka Constantinose Kavouridise (šéfem EURACOAL je Polák), má ale slušné předpoklady. Kromě zkušeností s podnikáním v uhelném průmyslu má za sebou i praxi v oboru reklamy a vyzná se i v lobbingu. V polovině 90. let pracoval jako konzultant firmy Becker & Poliakoff. Petr Pudil je dnes též členem představenstva Svazu průmyslu a dopravy.

AUTOR: Libuše Bautzová
AUTOR: Petr Blažek
AUTOR: Milena Geussová
AUTOR: Emil Szirmai
lide.ekonom@economia.cz
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů