Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zásoby si umíme ověřit sami

Zásoby si umíme ověřit sami

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman se během návštěvy uranového dolu Rožná vyjádřil k nabídce australské firmy URAN LIMITED na vstup do společného podniku s státním podnikem DIAMO.

Společnost URAN LIMITED nabídla v tomto týdnu dvě varianty investice do dolu Rožná. První varianta ve výši 640 mil. Kč je spojená se získáním práva těžit na stávajících i budoucích dobývkách a s padesáti procentní účastí na výnosech z dolu. Druhá, poloviční varianta předpokládá pouze padesátiprocentní podíl na stávající těžbě bez účasti na průzkumu uranových zásob pod posledním patrem dolu. Odhady hodnoty vytěžitelných zásob dolu Rožná se při současných strmě rostoucích cenách uranu pohybují v řádech miliard.

"Zájem australské firmy investovat do dolu Rožná ukazuje, že má smysl v těžbě uranu pokračovat. Zatímco v devadesátých letech podporoval těžbu stát, a to především z důvodů udržení zaměstnanosti, je nyní kvůli stoupajícím cenám uranu těžba lukrativní bez jakékoli státní podpory. Proto bude v těžbě i průzkumu pokračovat Diamo, které pokryje náklady z dosavadních výnosů těžby," uvedl ministr Říman.

"Nabídka URAN LIMITED je zajímavá, ale těžbu i průzkum zásob zajistíme vlastními silami. Dal jsem Diamu za úkol připravit pro vládu materiál, který shrne možnosti prodloužení těžby uranu a zabezpečení průzkumných prací. Již nyní se rýsuje několik variant. Za 30 milionů korun je možné provést orientační vrtný průzkum z povrchu nebo z posledního patra dolu.

Detailní hornický průzkum prováděný pod nejhlubším patrem dolu by vyšel na 250 milionů. Konečné rozhodnutí, zda pokračovat či nepokračovat v další těžbě a průzkumu však leží na vládě," řekl ministr Říman.

Cena uranu se od roku 2004 neustále zvyšuje, v současné době dosáhla úrovně 4.400 Kč/kg uranového koncentrátu. Podle prognóz je vysoce pravděpodobné, že cena uranu v následujících letech nadále poroste.

"Na současné ceně uranu si můžeme dobře uvědomit, jaké bohatství vyvezlo socialistické Československo téměř zadarmo do Sovětského svazu, kde skončila naprostá většina ze sto deseti tisíc tun vytěžených od roku 1945 v tuzemských dolech. Toto množství by dnes mělo hodnotu více než 470 miliard korun," uvedl dále ministr.

Zdroj: 22.2. MPO

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů