Čtvrtek, 18. dubna 2024

Projekt geotermální energie podpořil i ministr Bursík

Projekt geotermální energie podpořil i ministr Bursík
LITOMĚŘICE – Projekt na využití geotermální energie pro výrobu tepla a elektřiny, který je prvním svého druhu nejen v České republice ale i ve střední a východní Evropě, se stává čím dál více středem pozornosti. Na probíhající práce na zkušebním vrtu v Jiříkových kasárnách se byl podívat i ministr životního prostředí Martin Bursík.

Jak hodnotíte projekt Geotermální energie v Litoměřicích?
Svým způsobem jdou do velikého rizika a plavou proti proudu. Přesto jsou tady velmi daleko jak ve způsobu uvažování tak v praktičnosti v přípravě tohoto projektu, která se tu prokazuje. Jsem rád, že je na území republiky tato hypermoderní technologie Hot Dry Rock ověřována nejdříve zkušebním vrtem. Věřím, že se podaří, budou-li pozitivní výsledky z měření ze zkušebního vrtu, nalézt financování toho projektu tak, aby ve finále skutečně dodával teplo Litoměřicím a dodával čistou elektřinu.
Myslím si, že zde projekt dobře načasovali. Letos začneme poskytovat první finanční prostředky z operačního programu životní prostředí, kde jeden z těch programů je zaměřen na podporu obnovitelných zdrojů energií. Ale i na energeticky soběstačné obce. Litoměřice jsou velké město a jelikož si celý projekt velice dobře připravili, mají velkou šanci, aby vyhověli kritériím, která se v současné době připravují. Na mě to dělá velmi dobrý dojem.
V Litoměřicích vychází z velmi praktické úvahy, kdy si udělali vlastní bilanci spotřeby elektřiny a tepla, zjistili si původ elektřiny a tepla, vypočítali jaká je zátěž Litoměřic na životní prostředí. A teď se snaží postupně segment po segmentu vylepšit svoji bilanci a snížit závislost na fosilních palivech a nahrazovat je obnovitelnými zdroji. Je to jednoznačně moderní cesta a myslím si, že vedení města a celému týmu na radnici patří veliké dík.

Mají Litoměřice podporu z pohledu financování?
Včera vládá definitivně rozhodla o podobě operačního programu, který je zasílán k vyhodnocení do Bruselu. Paralelně již připravujeme tzv. implementační dokument a pravidla, čili my současně se schvalovacím procesem v Bruselu, který je již v mnoha kolech předjednán, připravujeme přesná pravidla podle kterých se budou dotace na projekty obnovitelných zdrojů přidělovat. V tomto případě bude záležet na tom, co bude při zkušebním vrtu naměřeno a na ekonomice celého projektu. Každý projekt se bude posuzovat jednotlivě. U jednoduchých projektů, které se budou týkat fyzických osob či domácností, jako například solární kolektory, kotelna na pelety, tepelné čerpadlo, tam bude přidělování dotací daleko jednodušší. V těchto případech bude stačit, že žadatel doloží, že má technologii, která je certifikovaná a doloží tepelně izolační vlastnosti té budovy. Poté je reálné si na dotaci sáhnout. U takto složitějších projektů, jakým jej i projekt geotermální energie v Litoměřicích bude posuzování těžší, neboť bude možné srovnání pouze s několika projekty v Evropě. Ale myslím si, že projekt tak jak je připraven a jak je veden, má velmi reálnou šanci na to podporu dostat.

Pro operační program životní prostředí je vyčleněno celkem 40 miliard korun. Mají Litoměřice šanci získat nějaké finanční prostředky?
Šance Litoměřic je veliká, mimo jiné také proto, že nemají v Čechách konkurenci.
Po schválení Evropskou komisí budou finanční prostředky k dispozici na podzim. Celý objem je rozdělen, 20 miliard je určeno na zlepšení stavu ovzduší a 20 miliard právě na podporu projektů obnovitelných zdrojů energie. Prostředky jsou významné jsou zhruba šesti násobně vyšší než jsou prostředky při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR pro programy, které jsou určené podnikatelských subjektům.
Věřím, že až se ohlédneme po roce 2013, že budeme moci konstatovat, že se nám podařilo finanční prostředky nejen vyčerpat, ale vyčerpat je efektivně tak, že se zlepší stav životního prostředí a kvalita života u nás.

Autor: Petra Lašková
http://litomericko24.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů