Čtvrtek, 25. dubna 2024

Říman zpochybňuje státní zakázku za tři miliardy korun

Říman zpochybňuje státní zakázku za tři miliardy korun
Jeden z největších ekologických projektů v zemi - čištění stoletých olejových lagun v centru Ostravy - vázne. Ministerstvo průmyslu, které je garantem sanace za tři miliardy korun, začíná zvažovat, zda jednu z největších státních zakázek po třech letech nezrušit.

Ministerstvu vadí, že se likvidace obrovských jímek s ropnými kaly, jež zbyly v areálu zkrachovalé chemičky Ostramo, zdržuje. "Studujeme možnost vypovězení smlouvy s dodavatelem - sdružením firem Čistá Ostrava. To neznamená, že bychom zrušení zakázky už měli v plánu, ale přemýšlíme, jaké dopady by to mělo," říká mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský.

Říman se bojí průtahů

"Kdyby to šlo, smlouvu už jsme vypověděli, protože dodavatel neplní, k čemu se zavázal. Není to ale jednoduché," dodal ministr Martin Říman. Ten si uvědomuje, že kdyby stát začal hledat nového dodavatele, zdrží se sanace o řadu let.

Třímiliardovou zakázku pro Čistou Ostravu - sdružení firem Geosan, Aquatest a OHL - schválila v roce 2004 sociálnědemokratická vláda. O případném zrušení smlouvy by musel opět rozhodovat kabinet. Říman už vládu o problémech na lagunách informoval. Dnes budou zástupci ministerstva s Čistou Ostravou znovu jednat.

Podle smlouvy se státem má Čistá Ostrava zlikvidovat 200 tisíc tun ropných kalů, uložených ve třech lagunách, jež zabírají plochu čtyř fotbalových hřišť. Vyčistit je třeba také 600 tisíc tun okolní zeminy. Se sanací podobného rozsahu u nás nejsou zkušenosti. Úkol je o to těžší, že laguny leží uprostřed města, kousek od sídliště Fifejdy. V létě obtěžují široké okolí silným zápachem a odborníci varují, že při nevhodném postupu sanace se potíže Fifejd ještě zhorší.

Římanovi vadí především to, že ani po třech letech příprav nemá sdružení Čistá Ostrava jasno v tom, jak bude kaly likvidovat. Jeho projekt počítá se spalováním odpadů v Elektrárně Dětmarovice, proces ale není odzkoušený.

Na sanaci je třeba zpracovat studii dopadů na životní prostředí EIA, tu však ministerstvo životního prostředí Čisté Ostravě dosud neschválilo - právě proto, že nejsou hotové spalovací zkoušky v elektrárně. "EIA měla být hotova už koncem loňského roku, zatím je ale v nedohlednu, protože Čistá Ostrava nemá podklady připravené," říká Bartovský.

Geosan zdržení odmítá

Tomáš Poláček, mluvčí lídra sdružení firmy Geosan se ale brání: "Žádné zdržení jsme nezavinili, testy máme připravené a je jen na elektrárně, kdy je provede." Jeho slova ale Římana zvedají ze židle. "Je to lež jako věž! Přesně tyhle výmluvy zvyšují nedůvěru vůči Čisté Ostravě," zlobí se ministr, podle něhož dodavatel, už když se o zakázku ucházel, podcenil složitost projektu a dnes řeší komplikace, se kterými dřív nepočítal.

Olejové odpady z lagun má dodavatelské sdružení podle smlouvy se státem odstranit do roku 2010. "Nesplnění lhůty zatím nehrozí, pokud bude studie EIA hotova do podzimu, pustíme se do práce na tři směny a termín zvládneme. Bez součinnosti ministerstev to ale nepůjde," prohlásil mluvčí Poláček. Dvou- či tříletá příprava studie EIA je podle něj u podobných projektů běžná a nelze se jí divit.

Čistá Ostrava před třemi lety zvítězila v soutěži na třímiliardovou zakázku i přesto, že předložila druhý nejdražší projekt a oponenti tehdy varovali, že její řešení je komplikované a příprava nebude snadná. Luděk Kostka, šéf firmy Geosan, jež sdružení vede, přitom nemá problém jen s rekordní ostravskou státní zakázkou. Už několik let čelí obvinění z účasti na korupci kvůli získání zakázek na stavbu nemocnice a archivu v Kutné Hoře. Tato úplatkářská aféra, při níž se měly rozdat tři miliony korun, patří k největším korupčním skandálům v zemi. Obviněno je celkem osmnáct lidí z několika firem. Na sklonku loňského roku postoupila kauza k soudu, ten však zatím k rozsudku nedospěl.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů