Čtvrtek, 28. března 2024

V pinkách se bude těžit hnědé uhlí

V pinkách se bude těžit hnědé uhlí

Lomnice - Těžaři ze Sokolovské uhelné mohou pokračovat v dolování uhlí i v takzvaných Lomnických pinkách. Rada kraje totiž zamítla žádost Josefa Majneka ze Sokolova, který oficiálně zažádal, aby toto území bylo prohlášené zvláště chráněným. Proti rozhodnutí krajské rady není podle hejtmana Josefa Pavla žádné právní odvolání.
Žádost podal Josef Majnek na základě iniciativy Kritického klubu. Ten upozornil na to, že v prohlubních po těžbě, takzvaných pinkách, u Lomnice vznikla oblast s řadou chráněných živočichů i rostlin. " Nemůžeme se tvářit, že by těžební společnost neměla na onom území těžit, když už to má dávno povoleno. V době, kdy o povolení žádala, se řešil i problém, jak ochránit faunu a flóru, která se tam vyskytuje. K žádnému jinému rozhodnutí, než že práva těžařů zůstanou zachována, nemohl kraj při rozhodování dojít," uvedl hejtman.
Josefa Majneka toto rozhodnutí nepřekvapilo. "Určitě jsem to čekal. I tak jsem ale žádost podal. Ukázalo se, že je třeba v kraji do budoucna vytvořit profesionální organizaci, která by se postarala o ochranu životního prostředí," řekl Majnek. Rozhodnutí rady kraje respektuje i Kritický klub. Podle svého mluvčího Jana Hadravy s ním sice nesouhlasí, ale bere ho jako konečné.
Pokud by Lomnické pinky byly zvláště chráněným územím, Sokolovská uhelná by musela těžbu uhlí ukončit už v roce 2015, tedy o dvacet let dřív. Z tohoto důvodu pozastavila veškerou podporu sportovních klubů i dalších subjektů v kraji. To ale například pro karlovarské hokejisty či sokolovské fotbalisty znamenalo existenční problém. "Sokolovská uhelná požadovala záruku od kraje, že může u Lomnice těžit. Tu nyní má, takže věříme, že bude fotbal v Sokolově opět podporovat," doufá ředitel sokolovského fotbalového klubu Pavel Makoň.
Vyjádření Sokolovské uhelné se nepodařilo získat.

Martin Kasal, Sokolov

Název zdroje: Chebský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů