Pátek, 19. dubna 2024

V Austrálii se hraje o obří zásoby uranu

V Austrálii se hraje o obří zásoby uranu
Renesance jaderné energetiky vede doslova k "honu" za možnými uranovými rezervami. Včera firma Paladin Resources nabídla více než šest miliard australských dolarů (asi 107 miliard korun) za převzetí málo známé společnosti Summit Resources. Majetkem Summitu jsou ložiska uranu - podle agentury Bloomberg největší v Austrálii. Těžbě však brání nařízení queenslandské vlády.

Premiér nic neví

Paladin Resources sází na obrat v politice vládnoucích australských labouristů. Ti v osmdesátých letech v rámci protijaderného tažení zakázali těžbu a zpracování uranu v australském svazovém státě Qeensland. Stranická konference plánovaná na tento měsíc by to ale měla změnit.

V Austrálii se totiž budou na konci tohoto roku konat volby a občané jsou podle průzkumů veřejného mínění spíše pro obnovení těžby. Očekávají, že jim to přinese nové pracovní příležitosti a značný příjem do státního rozpočtu. Cena uranové rudy se totiž na světových trzích za poslední rok zdvojnásobila a experti prorokují, že poroste dále. Především díky poptávce v Číně, kam už dnes putuje většina australského uranu. Říše středu totiž plánuje do konce roku 2020 zečtyřnásobit výkon svých jaderných elektráren.

Někteří australští Labouristé navíc nyní lobbují za povolení těžby proto, že rozvojem jaderné energetiky je možno bojovat proti globálnímu oteplování. Atomová energie je totiž "čistá" a při její výrobě nevzniká skleníkový plyn oxid uhličitý, který oteplování způsobuje.

Labouristický premiér Queenslandu už dokonce dal několika těžebním společnostem - kromě Summit Resources například i Valhalla Uranium Limited - povolení na průzkum a těžbu nerostů poblíž naleziště uranu u hory Isa. Oficiálně ovšem queenslandskému listu The Courier-Mail úřad premiéra sdělil, že jde jen o všeobecné povolení k průzkumu a že neví, že jde o uranové společnosti.

Francouzi jsou opatrní

Experti původně předpokládali, že soupeřem Paladinu v úsilí o ovládnutí Summitu bude největší zpracovatel uranu na světě, francouzská společnost Areva. Ta má nyní ve firmě devítiprocentní podíl. Chce ho ale pouze zdvojnásobit. Podle prohlášení šéfa své australské pobočky, se totiž nehodlá s Paladinem o Summit přetahovat.

Areva sází spíše než na vlastnictví podílu v Summitu na to, že firma bude při případném využití naleziště u hory Isa potřebovat její experty a možná i peníze na rozjezd těžby. Areva je také skeptická i pokud jde o možnost rychlé změny australské antijaderné politiky. Z Austrálie totiž přicházejí rozporuplné zprávy: Zatímco Queensland a Západní Austrálie uvažují o povolení těžby a zpracování uranu, stát Victoria nedávno zakázal výstavbu atomových elektráren a zpracování uranu.

Austrálie je přes silné protijaderné hnutí druhým největším vývozcem uranu na světě (po Kanadě) a vlastní 38 procent světových zásob této suroviny. Australské společnosti těží i v dalších zemích - například Namibii. Australské firmy Uranium Limited a Berkeley Resources se dokonce zajímaly i o těžbu uranu v Čechách.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů