Sobota, 20. dubna 2024

Liberecký kraj má přehled o svých brownfields

Liberecký kraj má přehled o svých brownfields
Liberecký kraj společně s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest od dubna roku 2006 do letošního ledna zmapovaly a specifikovaly 364 brownfields. Nejvíce brownfields se nachází na Frýdlantsku. Výsledkem této práce je Vyhledávací studie pro lokalizaci brownfields na území Libereckého kraje.

"Brownfields je pozemek nebo objekt, který se nachází na momentálně nebo dříve zastavěném území, je zanedbaný nebo i kontaminovaný. Je to nemovitost, kterou nelze efektivně využívat, aniž by byla regenerována," konstatoval RNDr. Vít Příkaský, člen rady Libereckého kraje pověřený vedením resortu hospodářského a regionálního rozvoje.

Při přípravě studie bylo nejsložitější právě přesně definovat pojem brownfields.

"O to by se měly pokusit řídící orgány odpovědné za programy podporující revitalizaci brownfields z evropských zdrojů. V praxi je totiž v některých případech obtížné posoudit, zda lokalita již spadá do kategorie brownfields, či nikoliv."

Výstupem závěrečné fáze studie bude deset projektů obsahujících návrh stavebně-technického, urbanistického a architektonického řešení a časový plán jeho realizace. Takto vypracované "pilotní studie" poslouží jako podklad pro investory, jejichž podnikatelským záměrem je danou lokalitu revitalizovat.

"Dostatek zajímavých ploch je jednou z podmínek, abychom region mohli investorům nabízet. Navíc obnova brownfields má velkou podporu i v dotačních titulech pro programovací období 2007 až 2013. Na základě záměru podnikatele lze získat prostředky například z regionálního operačního programu NUTS 2 Severovýchod nebo operačního programu Podnikání a inovace," uzavřel radní RNDr. Vít Příkaský.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů