Pátek, 19. dubna 2024

B. U. Akchulakov: Uvítáme výrobce elektráren i dobývací techniky

B. U. Akchulakov: Uvítáme výrobce elektráren i dobývací techniky
Budova Ministerstva energetiky a nerostných zdrojů připomíná obrovský palác, jakoby rozpjatá křídla velikána ze skla a oceli. Odpovídá ovšem významu, který ropa, plyn a další suroviny hrají v životě Kazachstánu. Prezident Nazarbajev však vyhlásil program diverzifikace ekonomiky a současně směr na zvyšování produkce ropy a plynu. Bolata U. Akchulakova, náměstka ministra, kvalifikací ekonoma s praxí v bankovním sektoru, ale hlavně v ropném a těžebním průmyslu, jsme se zeptali na vývoj tohoto důležitého odvětví a na možnosti uplatnění českých firem.


Exportér: Kazachstán vyhlásil plán dostat se mezi deset největších producentů ropy. Jak toho chcete dosáhnout?

Některá naleziště nejsou prozkoumána, ale v současnosti předpokládáme nové zásoby ropy v objemu 100 miliard barelů a tří desítek trilionů kubických metrů zemního plynu. Zásoby by mohly být od pěti do osmi trilionů kubických metrů. Do roku 2015 chceme díky tomu zvyšovat těžbu ropy do 150 milionů tun ropy ročně a plynu do 40 miliard kubických metrů, dnes těžíme dvacet miliard kubických metrů plynu.

Dosáhnout takových objemů předpokládá nejprve vyřešit otázku přepravy těchto surovin, především na západní trhy. Máme proto připravenou řadu projektů, zaměřených na zvýšení objemu ropovodů, nakupují se nové tankery.


Exportér: Současně usilujete o diverzifikaci ekonomiky. Jak to do sebe zapadá?

Prezident před vládu postavil úkol diverzifikovat ekonomiku, což znamená soustředit se na zpracování surovin a upouštět od pouhého vývozu surovin. Jde o přechod na průmyslový rozvoj. Již v období sovětských časů byly v Kazachstánu velké podniky, v řadě z nich je nyní zastaralá technologie. Chceme ale dostat naše výrobky na světovou úroveň, a to kvalitou i ekologickými standardy. Proto se buduje řada nových komplexů, první z nich již letos. Jde o plynárensko-chemický komplex na západě Kazachstánu, kde objem zpracování produkce dosáhne 1,2 milionu tun. Je to pro nás startovací komplex, v rámci rozvoje odvětví pracujeme na vytvoření speciální ekonomické zóny, ropno-chemického technoparku, zaměřeného na podporu malého a středního byznysu. Firmám nabídneme, aby využívaly produkci zmíněného závodu.

Máme rozpracovány další projekty, výrobu benzolu ve zmodernizovaném závodu v Astaně. Rekonstrukcí prošel závod na výrobu plastů ve městě Aktal. Stojí před námi úkol postavit šest, osm provozů na světové úrovni.


Exportér: S jakými zeměmi zejména spolupracujete v oblasti energetiky a těžby surovin?

Kazachstán uplatňuje mnohovektorovou politiku. Máme proto zájem o spolupráci se všemi zeměmi, využívajícími přední technologie, například s německými firmami, což může mít pozitivní vliv i na české firmy vzhledem k jejich široké kooperaci. Zajímají nás francouzské a americké technologie, firmy z Koreje. Nemáme ale žádné priority a zveme i vaše firmy ke spolupráci a jsme připraveni se zabývat jejich nabídkami.


Exportér: O jaké nabídky máte zájem?

Řeknu to přímo, máme zájem spíše o technologie než o dodávky zařízení. Zveme proto firmy s technologiemi, aby u nás alespoň částečně vyráběly stroje a zařízení. Dalších možností je přesto mnoho, neboť se nacházíme v industriální fázi. Jde nám o zpracovatelský průmysl, strojírenství, včetně elektroenergetiky, o ropný a plynárenský sektor. Zveme firmy, které se zabývají dobývací technikou a které zajišťují přípravu dobývání plynu. Potřebujeme i dodavatele trub. Přijat byl zákon, zakazující od roku 2009 spalovat vedlejší plyn unikající z vrtů. Nutné jsou dodávky zařízení, které tento plyn odčerpávají.


Exportér: Váš prezident hovoří i o potřebě rozvoje alternativních zdrojů.

Nehledě na zásoby surovin, Kazachstán začíná věnovat pozornost alternativním zdrojům energie. Jde o vodní elektrárny, o výstavbu máme zájem. Jejich potenciál představuje 1,8 trilionu kW hodin ročně. Země jako je Česko by mohla mít zájem účastnit se těchto projektů a my rádi uvidíme nabídky. Chceme využívat i větrnou energii. V Evropě se počítá s rychlostí větru od 4 do 5 metrů za sekundu, u nás jsou oblasti s rychlostí do deseti metrů. Nevěnovat pozornost tomuto ekologicky čistému potenciálu výroby elektřiny by byla chyba. A opět, uvítáme v tomto i české firmy. Hledáme zdroje, jako je biopalivo. Vloni jsme v Kazachstánu otevřeli první komplex v rámci SNS na výrobu bioetanolu. Máme k tomu v zemědělství vhodné předpoklady. Pro nás by bylo zajímavé získat technologie na výrobu biopaliv i z České republiky.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů