Středa, 24. dubna 2024

Říman: Těžba by časem mohla krajině i prospět

Říman: Těžba by časem mohla krajině i prospět
Ministr průmyslu Martin Říman respektuje vládní prohlášení, které těžbu uhlí za ekologickými limity vylučuje. Zároveň ale připouští, že těžaři by mohli být ve snaze limity prorazit časem úspěšní.


HN: Pane ministře, mají Severočeské doly šanci posunout linii, za kterou dnes nesmějí těžit?

Ekologické územní limity je třeba posuzovat selektivně, nemůžete se dívat na všechny stejně. To je ale můj osobní názor. Záleží na tom, jak se k tomu postaví vláda.


HN: Takže když mluvíme konkrétně o okolí obcí Lom, Braňany a Mariánské Radčice - myslíte, že tady by se mohly limity těžby posunout?

Je velký rozdíl mezi tímto územím a územím, na kterém je uhlí Mostecké uhelné společnosti. Tady nejsou lidská obydlí ani zemědělská činnost, je to země nikoho, zdevastovaná, s propady po dřívější hlubinné těžbě. Je to ošklivá zarostlá krajina. Kdyby se tu těžilo a časem se území rekultivovalo, mohlo by to krajině spíš prospět.


HN: Severočeské doly mají za limity asi 120 milionů tun hnědého uhlí. Jak cenné jsou tyto zásoby?

Česká energetika s tímto uhlím nestojí a nepadá. Ale na druhou stranu 120 milionů tun uhlí je hodně velká zásoba, která má pro energetiku nezanedbatelný význam.


HN: Mají Severočeské doly šanci prosadit těžbu za limity ve vládě?

Za zásadní podmínku bych považoval zpracování kvalitní studie ekologických vlivů EIA, kterou posoudí ministerstvo životního prostředí. Pokud EIA připustí, že zásahy do životního prostředí nepřekročí určitý standard, určitě to bude na seriózní diskusi ve vládě.


HN: O prolomení limitů na svém území se pokouší i Mostecká uhelná společnost. Ta podle vás nemá šanci na úspěch?

Pokud by se Mostecké uhelné podařilo stoprocentně vyřešit výkupy pozemků v dotčeném území, byla by to jiná debata. Ale než k tomu dojde, uplyne ještě v řece Ohři asi hodně vody.


HN: Řada energetiků tvrdí, že se země bez uhlí za limity prostě neobejde. Nesouhlasíte s nimi?

Celospolečenský zájem tu není tak silný, aby bylo na jeho základě možné například pro těžbu vyvlastnit pozemky. Nicméně podíváme-li se na Česko a na střední Evropu, je jasné, že každý zdroj k výrobě elektřiny je dobrý. Byly odstaveny jaderné elektrárny na Slovensku a v Bulharsku, všude roste spotřeba energie. A tak má prostě význam každý zdroj.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů