Sobota, 20. dubna 2024

Polské pláže částečně mizí

Polské pláže částečně mizí

 Polské břehy Baltu jsou  ničeny a ubývá jich po celé délce. Je to výsledek přírodních procesů, ale také činnosti člověka.

Polské pobřeží Baltského moře je dlouhé 498 kilometrů. Z toho okolo 60 procent podléhá stálému ničení.

Ničení spočívá mimo jiné v zabírání pásma souše mořem. Geolog Dobracki odhaduje, že každý rok Polsko přichází o 50 hektarů pobřeží. Nejhorší je podle něj situace na západním pobřeží. Ohrožen je také poloostrov Hel kvůli nedostatečné šířce nebo kosy, což jsou úzké dlouhé písčité poloostrovy, které oddělují od moře jezera. Zmenšují se pláže u jezera Bukowo, Kopań nebo jezer Serbsko a Resko. "Jediným místem, o němž je možné říci, že pláže přirůstají, je kus mezi Świnoujściem a Miedzyzdrojemi," upřesnil geolog.

Samosprávy zkoušejí bojovat proti živlu a vymýšlejí různé druhy zabezpečení. Nábřeží mají chránit betonové struktury nebo dosypávání písku vytěženého z mořského dna. Moře ale ničí takové konstrukce obvykle už po dvou až třech letech, později je třeba vytvořit nové. Zabezpečení břehu je přitom velmi drahé.

Hlavní příčinou rozšiřování plochy Baltského moře je tání ledovců, geologické procesy na Skandinávském poloostrově a bouře, které jsou nyní častější než minulosti.

ZDROJ: ww.aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů