Pátek, 19. dubna 2024

O uhlí z Mostecké uhelné má E.ON zájem

O uhlí z Mostecké uhelné má E.ON zájem
Německá energetická skupina E.ON je druhým největším prodejcem elektrické energie v Česku. S 1,4 milionu zákazníků ovládá pětinu trhu. Jenže jí chybí vlastní zdroje. To si uvědomuje i šéf firmy pro expanzi ve střední a východní Evropě Walter Hohlefelder. Zhruba 80 procent proudu E.ON nakupuje od konkurenční skupiny ČEZ. Pouze do dvou procent má z vlastních zdrojů a zbytek získává od nezávislých výrobců. "Spokojeni bychom byli tak s padesátiprocentním vlastním podílem," plánuje Walter Hohlefelder.

Nahrát by mu mohl krach jednání mezi ČEZ a Mosteckou uhelnou společností (MUS) o dodávkách uhlí. E.ON je totiž v řadě dalších zájemců o téměř "nedostatkové zboží". A společně s MUS by chtěl postavit vlastní elektrárnu.


HN: V pondělí vyprší exkluzivita ČEZ na jednání s majitelem MUS, firmou Czech Coal, o kontraktu na mostecké uhlí pro novou elektrárnu. Jak zareagujete, když se skutečně nedohodnou?

Máme o jednání zájem a zaměřujeme se na to. V České republice budeme využívat všechny možnosti, abychom vstoupili do výroby. Mějte ale pochopení, že nebudu na takové otázky odpovídat konkrétněji.


HN: Myslíte na uhlí, nebo na obnovitelné zdroje?

Pohybujeme se na obou úrovních. Ale jak říkám, k tomu jednomu se nechci vůbec vyjadřovat.


HN: K tomu druhému se můžete vyjádřit?

Těch menších projektů v oblasti obnovitelných zdrojů, hlavně pak biomasy, je řada. Především na našich zásobovacích územích. Jsou ale malé, žádný není velký. Za zmínku snad stojí jen dvě akvizice v Teplárně Otrokovice a Energetice Malenovice, které jsme získali loni. (Majoritu v nich E.ON koupil od Czech Coal, ten si zde nechal třetinové podíly - pozn. red.).


HN: Už loni jste mi říkal, že jste spokojeni s obchodem, distribucí, ovšem mezery máte ve výrobě. Nejde ale jejich zaplňování pomalu?

To neplatí jen pro Česko, ale obecně pro celou východní a střední Evropu. Tam všude se chceme silně pustit do výroby. Jednáme o tom, ale jsou to důvěrné informace. V Česku má ČEZ mimořádně silnou výrobní pozici. Určitě zde proto nepokryjeme celou svou potřebu. Spokojeni bychom byli s padesáti procenty.


HN: Kdy se tedy dočkáme vašich nových výrobních kapacit?

Říct termín, znamená dostávat se do časové tísně. To nebudeme dělat. Navíc každá taková meta vede k tomu, že se všechny investice zdraží. Ale věřte, že se tomu v Česku věnujeme všemi silami.


HN: Jak jste vůbec spokojen se svým postavením v Česku?

Cítíme se tady silnější než vloni. Hlavně proto, že jsme naše různé společnosti spojili do nové struktury. I díky tomu jsme se stali odolnější vůči konkurenci. Plně jsme ovládli Jihočeskou plynárenskou, významné postavení máme v Pražské plynárenské. Je to lepší pozice než před rokem.


HN: Jak ji hodláte na trhu využít?

Teď jde především o to k sobě takříkajíc přivázat zákazníka. Jak v případě domácnosti, tak průmyslových podniků.


HN: V Pražském plynárenském holdingu máte téměř padesát procent. Jednáte s Prahou o získání majority?

Naše spolupráce je skutečně dobrá. Když to tak je, můžete přemýšlet o dalších krocích. Ale zatím to není aktuální.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů