Čtvrtek, 28. března 2024

Kmen Utahů bohatne na zásobách plynu

Kmen Utahů bohatne na zásobách plynu
Příjmy většiny Indiánů ve Spojených státech se v současné době zakládají na provozu místních kasin. Kmen jižních Utahů má větší štěstí - žije v rezervaci v San Juan Basin v Coloradu, kde se nachází jedno z nejbohatších ložisek metanu, hlavní součásti zemního plynu, a umí toho patřičně využít.

Jak napsal internetový portál International Herald Tribune, po letech tahanic s obřími energetickými společnostmi má nyní kmen Utahů pod kontrolou celé jedno procento veškerých zásob zemního plynu ve Spojených státech. Díky vysokým cenám plynu a výnosným investicím v energetické oblasti i mimo ni se tak z příslušníků kmene stali milionáři. Každý z 1400 jižních Utahů má ale své bohatství jen na papíře.

Zatím kmen ze svého bohatství doslova těží, co se dá. Peníze z produkce plynu investuje do nákupu realit v oblasti La Plata County a dále na západ.

Utahové rovněž patří mezi nejštědřejší zaměstnavatele v regionu. V současné době zaměstnávají přes 600 lidí v několika státech unie a každý měsíc jim přibude zhruba deset dalších zaměstnanců.

Přesto se řada místních obyvatel dívá na rostoucí vliv indiánského kmene s jistou nedůvěrou. "Jde o to, že nikdo neumí odhadnout, co mají v plánu," vysvětluje Josh Joshwick z organizace pro ochranu životního prostředí.

"Od spousty lidí uslyšíte, že měli kmen radši, dokud byl chudý," nechal se slyšet v souvislosti s rostoucím vlivem jižních Utahů jeden z místních starousedlíků.

"Nemyslím si, že lidé z okolí jsou schopni akceptovat fakt, jak rychle se kmen stal politickou i ekonomickou silou," uvedl náčelník jižních Utahů Clement Frost.

Působení Utahů se rozšiřuje prakticky neustále. Nedávno například darovali 25 akrů půdy na rozšíření nemocnice v Durangu, největším městě jihozápadního Colorada. Rekonstruovaná nemocnice se pak zasloužila o vznik nových pracovních míst a pomohla rozvoji navazujících komerčních projektů.

Dluhopisy kmene jižních Utahů mají od roku 2001 nejvyšší ohodnocení od ratingových společností Standard & Poor's a Fitch.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů